Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Fiske

  Innehållsförteckning
  Inga stycken

   

  Undersidor:

  fiske.jpg
    Perfekt fiskekväll vid en svensk insjö.

  I Sverige finns drygt 90 000 insjöar, över 100 000 kilometer vattendrag och mycket hav, denna resurs kan ge ett fint tillskott i form av alldeles utsökt mat.

  Tänk dock på att fiske i insjöar i de allra flesta fall kräver ett tillstånd från markägaren/fiskerättsinnehavaren! Det är fritt för vems som helst att fiska med handredskap i havet samt på allmänt vatten i de fem största sjöarna, Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön. Vad som går som allmänt vatten i dessa sjöar kan man kontrollera på respektive länsstyrelse.

   

  I de flesta fall räknas förmodligen det fiske man bedriver som "fritidsfiske" och Fiskeriverkets definition av detta är följande:

  "Fritidsfiske är allt fiske som inte sker med stöd av yrkesfiskelicens eller med stöd av att man äger eller arrenderar fiskerätt, så kallad enskild rätt, i syfte att sälja fångsten. Fritidsfiske kan förstås också bedrivas med stöd av enskild rätt men då är inte syftet att sälja fångsten."

  Viss försäljning av sin fångst är dock tilltåtet, men observer att det från och med den 7:e maj 2011 inte längre är tillåtet att sälja fångst ifrån havet om man inte har yrkesfiskarlicens.


  Alternativ.nu | Om handboken | Support