Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Angelfiske

  Innehållsförteckning
  1. 1. Utrustningen/bete
  2. 2. Angeldonet, fisket

  Angelfiske är ett vinterfiske som bedrivs på isen med hjälp av ett eller flera angeldon med gädda som främsta bytesfisk .

  Detta är ett perfekt fiskesätt för familjen eller ett kompisgäng! En brasa, lite grillkorv och varma drycker och så väntan på att något av angeldonen ska signalera napp.

   

  Angeldon.JPG
  Riggat angeldon. Bild från Wikipedia, användare Karrock

  Utrustningen/bete

  Förutom angeldon (se bild) så behövs bara något att ta upp hål i isen med, exempelvis isborr, yxa, motorsåg. Angeldon brukar gå att köpa i sportfiskebutiker under säsong. Som bete använder man exempelvis mört, mindre braxen eller andra fisksorter. Tänk på att göra hålet tillräckligt stort så att man kan få upp även en större gädda!


  Angeldonet, fisket

  Angeldonet består av en kort skaft som man fäster i isen, sedan en rulle med lina på, en vippa av fjäderstål samt krok att fästa betesfisken på. Vippan med fjäderstålet brukar ha någon färgglad markering i toppen för att man på håll ska kunna se när ett angeldon löst ut (d.v.s. att man har fått napp). När man fäst donet i iset, dagit ut linan och agnet till rätt djup (vanligtvis strax ovanför botten) så gör man en ögla på linan och hänger runt vippan så den står som en båge. När sedan gäddan hugger betesfisken så glider öglan av från vipparmen och vipparmen slår upp och signalerar där med att det är napp. Vanligtvis kombinerar man vippan med någon form av knallskott som går av när vipparmen slår upp vilket förstärker möjligheten att snabbt se hugget.
  Kroken kan antingen vara en vanlig trekrok som fästs i betesfiskens rygg eller speciell krok kallad angelkrok. Angelkroken är en stor och kraftig krok formad nästan som ett "C". Krokspetsen förs in längs med betesfiskens rygg på så sätt att tyngdpunken när man håller i linan gör att fisken hänger upprätt horisontellt

  Vid angelfiske brukar man vanligtvis ha en hel del angeldon ute samtidigt och när något av dem signalerar för hugg är det sedan bara att springa till det utlösta angeldonet, dra upp fisken med linan och upp på isen för att sedan snabbt avliva den. Är det kallt ute vid fisket kan man behöva gå runt bland angeldonen och knacka upp isen i hålet med jämna mellanrum så att inte linan fryser fast för hårt.


  Alternativ.nu | Om handboken | Support