Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Sågverk

  Innehållsförteckning
  Inga stycken

  200505_sag1.jpgEtt litet sågverk är ett trevligt sätt att bli självförsörande på virke. Att tjäna pengar på att sälja volymprodukter är inte så lätt. De stora sågverksindustrierna är väldigt effektiva. Men att såga specialdimensioner eller udda träslag kan vara mycket lönsamt.

  Att kunna utnyttja mindre skogsavverkningar eller vindfällen för att få eget virke att bygga eller renovera med är också lönsamt. Mindre avverkningar kan det vara svårt att få bra betalt för, att såga upp det kan då vara ett roligt alternativ.

  Eventuellt kan ett sågverk också utgöra basen för ytterligare hantverksmässig förädling där man hyvlar, snickrar, ytbehandlar målar och säljer färdiga produkter. Det kan vara ett mycket bra sätt att öka värdet på skog man avverkar.

  I första hand handlar detta om småskaliga sågverk. En möjligt definition på ett småskaligt sågverk är att det kan hanteras på ett bra sätt av en enda person och inte behöver användas annat än för husbehov för att bli lönsamt. Men här tas även upp exempelvis enklare typer av klingsågar med traktordrift.

  Författare:


  Alternativ.nu | Om handboken | Support