Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Städning

  Innehållsförteckning
   1. 1.1. Städa
  1. 2. Material

  Städa

  De flesta golv kan tvättas med såpa, jag tror dock man ska vara försiktig med vatten på parkett- eller klickgolv.

  För fönstertvätt vet jag bara att tidningspapper ska vara bra att eftertorka med.

  De flesta dammsugare sprider fint damm medan de samlar upp det grövre. Sopa och torka med fuktig trasa på en levang funkar bra.

  Material

  En hemstädares bästa vän är inte alla sprayflaskor med starka män vars doft ger var och varannan andnöd. Nej, en hemstädares bästa vänner är enklare än så! Man kan städa varje hörn av ett hus med några få verktyg och ett par tre snälla medel.

  • Såpa: såpa går att använda till mer eller mindre allt, till mer eller mindre tuff smuts. Det bästa med såpa är att det är det absolut bästa för trägolv! Blanda en liten stänk såpa med vatten i en sprayflaska och du har ett universalmedel som tål att användas varje dag, flera gånger om dagen - om du så vill. Blanda någon deciliter i en hink med hett vatten för att moppa upp de mest envisa höstlera-tassfläckar. Jag använder såpa till daglig köksrengöring, golvmoppning, husdjurens burstädning och fläckborttagning på väggar och dörrar.
  • Ättika: Ytterligare ett fantastiskt universalmedel som går att regöra mer eller mindre allt med. Du kan blanda 1:1 med vatten i en sprayflaska för att få ett dagligt rengöringsmedel, du kan använda det för att kalka av kaffebryggare, duschmunstycken, kranar m.m. Ta bort envisa kaffefläckar i termosar om du använder det tillsammans med bikarbonat, underhållsrensa i rör tillsammans med kokande vatten och bikarbonat... Det må lukta mycket, men även jag med andningsbesvär efter att ha jobbat som hemstädare (med mindre snälla kemikalier) reagerar inte mycket på det. Ge det en kvart, tio minuter så har lukten lagt sig. Jag använder ättika varje dag efter dusch, en sprayflaska med 1:1-lösning som ovan - spraya på duschkabinens väggar och låt bara vara, du kommer inte behöva skrubba duschen mer än max någon gång i månaden efter detta! Du kan även med fördel använda detta som fönsterputs och för rostfria ytor. Är milt bakteriedödande.
  • Hett vatten: det finns inte mycket man inte kan ta bort med hjälp av hett vatten. Var bara försiktig med målade ytor eller ömtåliga textilier eller föremål, testa på ett litet ställe först.
  • Diskmedel: Må inte nödvändigtvis vara det absolut snällaste alla gånger, men är ändå väldigt användbart till exempelvis fönsterputs och linoleumsvabbning. Fördelen är att det krävs ofta bara en liten, liten mängd för att det ska vara effektivt, så snåla gärna!
  • Bikarbonat: Ska inte förväxlas med bakpulver! Bikarbonat sägs vara en odörslukare (jag ställer mig tveksam, men prova gärna) och är jättebra att blanda med vatten till en tjock pasta för de där riktigt envisa fläckarna och diskbänksskrubbningen. Denna pasta går också att använda för storskrubbning av kyl och frys då den inte repar och är milt bakterie- och mögelhämmande.

  Verktygen då?

  • Dammsugare: En dammsugare är egentligen det enda man kan behöva för städning som går på el, men det är inte ens ett tvång att ha detta. En dammsugare är faktiskt en investering - det viktigaste för mig är att det finns en lång sladd, damm-, textil- och elementmunstycke, att metallröret är tillräckligt långt och att den inte låter så infernaliskt mycket (!)
  • Mikrofiber:Vill man endast använda naturmaterial är inte microfiber rätt väg att gå, men om man inte tycker att det är jätteviktigt och man hittar mikrofiber av hög kvalitet (till exempel av märket SMART) så kan det ändå vara värt det. De är effektiva både torra och blöta, när de är torra är de statiska och suger åt sig damm och småpartiklar, när de är blöta är de jättebra fläckborttagare - man sparar mycket mannakraft med detta material. En microfibermopp är det mest överlägsna om man bor off-grid, sopa lite snabbt varje dag och du kommer inte förstå varför man har dammsugare alls. Alla mikrofiberprodukter med självrespekt går att tvätta i 60 grader, men använd för järnspikars skull inte mjukmedel (någonsin egentligen, men speciellt viktigt här. Och med elastan).
  • Dammvippa: av stutsfjädrar skall det vara, inget fusk här inte! Blir även den statisk och suger åt sig dammet. Mår bra av att inte vara instängd, välj en med en schysst färg och ställ i en snygg vas - ta da! - inredningsdetalj.
  • Lin/bambutrasor: Bambu är antibakteriellt, linne tål stryk. Linne går att micra, lätt fuktiga på ett par minuter på högsta effekt, eller att koka ett par minuter. Fräscht! Användes med fördel i köket.
  • Återanvända trasor och handdukar: ta uttjänta lakan eller frottéhanddukar, klipp till lagom storlek. Behöver inte vara svårare än så. 

  Undersidor:


  Alternativ.nu | Om handboken | Support