Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Hammare

  Innehållsförteckning
  1. 1. Vikt
  2. 2. Att välja hammare

  Det finns olika hammare för massa olika specialändamål men vi ska nu titta på den vanliga snickarhammaren.

  Hammare finns i massa olika kvaliteter och prisklasser. Skall man ha en hammare för att enbart spika med så bör man köpa en av bättre kvalitet. Men ska man använda hammaren till allt möjligt som att banka på murbruk, sten, järn m.m. så är det lämpligt att välja det billigaste man kan få tag på. Eftersom den ändå kommer att bli förstörd på själva träffdelen. Vilket gör att spikarna kommer att böja sig oftare.

  Vikt

  Vikten på hammarens skalle mäts i ounce där 1 oz motsvarar 28 gram. Ju tyngre hammare desto mer kraft i slaget. Använder du grövre spik kan en alltför lätt hammare bli tröttsam. En vanlig hammare brukar väga 16 oz. vilket brukar stå på sidan av hammarens skalle. Den funkar bra till den mesta som måste spikas på huset/gården.

  Men om man vet med sig att man är stark och ska slå in många 100 mm eller längre spik så kan en 20 oz hammare vara att föredra. Men var lite försiktig, en tung hammare tröttar ut armen om man är otränad, vid mycket spikande.

  Men man brukar snart få upp muskelstyrkan när man bygger och renoverar.

  Många yrkessnickare jobbar gärna med 20oz då de inte använder spikpistol.

  Att välja hammare

  Räkna med att en bra kvalitetshammare kostar 3-500:- vilket kan kännas som stora pengar för en hammare.

  Men tänk på att en bra hammare kan användas i mer än 20 år om man är rädd om den och enbart använder den att slå i spik med. När man ska välja hammaren så måste man känna på den. Som nybörjare kan det vara svårt att kunna bedömma balans och ergonomi.

  Stanley är en känd tillverkare med många modeller av hammare. Väljer man en av deras bättre hammare över 300:- så får man bra kvalitet för pengarna. Även om man kommer på efter några år att den inte passade till 100%.  

  Även Hultafors gör bra hammare. Väljer du Hultafors så skippa dom dyrare modellerna över 500:- de är knappast värd dom pengarna för en vanlig hemmabyggare.


  Alternativ.nu | Om handboken | Support