Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Mätning

  Innehållsförteckning
  1. 1. Meterstock/"tumstock"
  2. 2. Måttband
  3. 3. Laser

  Så fort man köper ett hus eller gård så kommer man snart fram till att man måste ha något att mäta med.

  Det finns många olika saker som gör jobbet bra till skilda priser. Vad man väljer är oftast en smaksak. Många har en av var, för att utnyttja de olika mätverktygens olika fördelar.

  Meterstock/"tumstock"

  Om vi börjar titta på tumstockar eller som det kommer att heta i framtiden, meterstock.

  Meterstocken finns i olika kvalitéer. Men det lönar sig att köpa en dyr. Den håller massor av år om man sköter om den. Billiga meterstockar brukar snart bli vingliga och glappa i själva vikningen vilket gör att man inte kan lita på måttet man får.

  En meterstock är ett mätverktyg och skall behandlas försiktigt. Att glömma kvar en meterstock av trä ute i regn gör att den blir förstörd. I vanliga arbetsbyxor finns oftast en benficka för meterstocken. Använd den! 

  Hultafors gör bra meterstockar som håller länge och blir en kär gammal vän med åren.

  Måttband

  Även de finns i olika kvalitéer och prisklasser. Men att köpa dyrt brukar löna sig om man är rädd om den. Vilket man brukar bli automatiskt om man har betalat mycket för en sak.

  Måttbanden är oftast längre än meterstocken men tyvärr så brukar måttbandet vika sig om man skall ta längre mått i luften men till korta mått funkar det bra eller om man är två personer och kan hålla i var sin ände.

  Laser

  De senaste åren har det också kommit avståndsmätare som mäter med hjälp av en laserstråle.

  Ett dyrt sätt att mäta på men det går snabbt att få fram längre luftmått. Så vet man om att man skall bygga om i verkstäder, ladugårdar, logar och liknade ställen så är det ett bra hjälpmedel. Men den ersätter inte måttstocken/måttbanden vid mätning av korta mått under två meter. Även lasermätaren måste behandlas försiktigt även om det finns dom som klarar IP65 och kan glömmas kvar i regn eller tappas ner i en hink med vatten utan att skadas.

  .


  Alternativ.nu | Om handboken | Support