Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Hitta rätt gård

  Innehållsförteckning
  Inga stycken

  Att veta vad man letar efter ökar chanserna rejält för att du ska hitta ditt drömställe. Det kan tyckas vara en självklarhet men det kan inte nog understrykas. Att ställa sig själv en del frågor och på så sätt ta ställning gör att man har en större möjlighet att jämföra olika gårdsalternativ och därmed kunna hitta vad man letar efter.

  VAD vill du köpa?
  Varför köper du gården?
  Vad vill du göra med din gård i framtiden?
  Tänker du ha djur, om ja, ska du ta in eget foder eller köper du in? Sådana val ställer krav på arealen åkermark och bete, du måste ha pengar över till maskiner, krav som måste uppfyllas på byggnader o.s.v..
  Jakt, fiske? Grönsaksodling kan ställa krav på jordmån.
  Skog, ved för eget bruk eller bara för rekreation? Ska du/ni vara självförsörjande på ved (eller för försäljning) så krävs en viss årlig tillväxt i skogen.

  Var?
  Avskildhet eller grannar? Hur långt får det vara till dagis, skola, arbete, affär? Sjönära? Vart i landet kan vara aktuellt? Slätt eller skog? Det enda som inte går att ändra på en fastighet är dess läge, alltså är det nästan det viktigaste, läget ska kännas bra!

  Hur mycket pengar/arbete?
  Vad kan ni lägga in i pengar? Vad kan ni lägga in i arbete? Allt detta är ju faktorer som påverkas utav antingen skick, läge och/eller storlek. Kan ni tänka er att renovera mycket, ja då kanske man kan köpa en lite större gård o.s.v..

   

  Summering

  Ett tips är att specificera så mycket som möjligt i en lista, plita ned din drömgård på pappret. Prioritera sedan bland kraven och önskemålen, vad är riktigt bergfasta krav, vad kan man tänka sig att glida på en aning och vad är rena önskemål som inte spelar så stor roll egentligen. Fundera över hur mycket det tilltänkta objektet behöver renoveras, vilka delar är akuta? Vad kan vänta några år? Ställ detta mot hur mycket tid ni kan lägga in i eget arbete och hur mycket pengar ni har att tillgå för arbetshjälp och material.


  Alternativ.nu | Om handboken | Support