Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Återbruk av gamla textiler
Återbruk av gamla textilerEdit

  Innehållsförteckning
  Inga stycken

  De flesta hushåll genererar mängder med utslitna textilier som ofta går bra att återanvända till något annat. Det enklaste sättet är återvinna är ju att göra disk- och städtrasor - bara riv eller klipp i bitar och använd. Mjuk trikå eller gammal frotté kan återanvändas som tvättbara mensbindor - vik dem i tre delar och fäst med säkerhetsnålar i trosan. Inte perfekt , men det fungerar bra som tillfällig lösning när man inte har något annat till hands. Mjukslitna frottéhanddukar blir utmärkta tvättlappar eller små handdukar. Klipp i lagom storlek och kanta med ett bomullsband.

  När man slitit ut en jacka, skjorta eller något annat med knappar eller dragkedjor i så tar man förstås vara på knapparna och dragkedjan (om den fungerar) ta även reda på resår som i slutet på jackor kan de finnas 10 cm resår, Samt i ärmslut ect.  Bra att ha till framtida sy- och lagningsprojekt.

  Om du tycker om plagget väldigt mycket och vill ha ett likadant plagg, men har gått sönder eller slitia ut så kraftigt att det ej går att laga. Sprätta eller klipp försiktigt i sömmarna så att du får ut alla delar ta en vanlig tex dastidning och rita av mönstret glöm ej sömsmån. Sy det sedan igen av ett annat tyg ex. gamla gardiner eller liknande.

  Av en gammal täckjacka kan du enkelt sy en fodrad åkpåse till ditt barn även av ett gammalt täcke. om det är utsidan som är ful ta tex en gardin eller ett överkast som ny utsida, vändsy och kanta upptill så blir det

  väldigt fint.

   

  För den som vill lägga lite mera tid på att återvinna textilier finns några idéer nedan. 

   


  Alternativ.nu | Om handboken | Support