Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Spånad

    Att spinna garn är en urgammal tradition och det äldre namnet för denna teknik är "Spånad".

     

    När man ska spinna garn så behöver man någon form av fiber och antingen en Spinnrock eller Hängande slända.

     

    Kort om Fiber

    Fiber

    Det finns tre sorters naturfibers-kategorier när man sysslar med spånad. Det är Vegetabiliska fiber, Animaliska fiber och mineralfiber.

    I de vegetabiliska fiberna som är växtfiber ingår följande underkategorier;

    • Stjälkfiber (tex. Jute, Rami, Lin, Hampa och Brännässla (Se Tidningen Åter 1/2012))
    • Bladfiber (tex. Manila och Sisal)
    • Fröhårsfiber (tex. Bomull)
    • Fruktfiber (tex. Kockos och Kapok)

     

    Animaliska fiber är fiber som kommer från djurriket och har följande underkategorier;

    • Hårfiber (tex. Ull, Mohair, Kaschmir, Kamelull, Alpacka,  Nöthår och Kaninull. Man kan även använda sig av fiber från hund och katt antingen rent eller uppblandat med andra sorters ull.)
    • Kokongtrådar (tex. Odlad natursilke=Mullbärssilke, Vilt natursilke= Tussahsilke)

     

    Och slutligen då Mineralfiberna som jag hitendags bara hittat en listning av och det är Asbest.

     

    Spinn-Redskapen

    Den hängande sländan.

    En hägnande slända är ett redskap man håller i händerna och spinner på, själva konstruktionen är väldigt enkel. Grunden är en pinne med en krok eller nock i ena änden och en tyngd i andra (Bottentyngd slända) som både fungerar som tvinn för garnet och där man rullar upp färdig garn medan man arbetar.

     

    En sländas Anatomi;

    • Krok/Nock
    • Kropp
    • Tyngd

     

    Spinnrocken

    Det finns flera olika sorters spinnrockar 

    • Långrock
    • Ving-, Tramp- och Spinnrock

     

    Hur man spinner

    Håll Fiberna i din väsntra hand, höger om du är vänsterhänt, så att dina fiber ligger på tvären i handen. Sländan håller du i din primära hand och sticker in kroken eller nocken (beroende på modell) i mitten av materialet. Se till så att det hakar i fibrerna och dra sedan försiktigt ut sländan ur fibern samtidigt som du vrider sländan medsols så att du får en början till ditt garn. Fortsätt till du har en 15-30cm lång snodd med tvinn på ditt garn. 

    Sätt sedan snurr på sländan medsols. Här krävs det tålamod och litet teknik, sländan ska snurra jämnt och fint inte studsa eller hamna i obalans. Det brukar ta några försök för en nybörjare innan denna få koll på vilken "den rätta knycken" är.  Bestäm garnets tjocklek genom att reglera hur mycket ull fiber du matar ut från din fiberhand. Var noga med att din tvinn på tråden inte går upp och in i din fiberhand för då blir det bara en tjock klump på garnet. I vissa fall är det önskvärt när man gör så kallat "Art-yarn".

    Samtidigt som du stoppar tvinningen med tumme och pekfinger på din primära hand så använder du även den till att dra ut fiber från din fiberhand i en likbent triangel. Trekanten bör vara 2-3 cm lång. När man dragit fram en bit så drar man med fingrarna upp mot fiberhanden och släpper fram tvinningen utan att släppa taget om garnet, ta och nyp om och dra fram nya fiber ur fiberhanden, fortsätt så tills du antingen får slut på fiber i handen eller sländan har stannat.

    Jag brukar stanna upp och veva upp garnet runt kroppen på sländan när den stannat och sen sätter jag snurr igen och matar ut mer fiber i tråden.

    När fiberna börjar ta slut i handen så är det dags att fylla på, lägg de gamla fiberna omlott med de nya så att när du spinner vidare så ska du mata ut 50% av gamla fiber och 50% av nya så riskerar man inte att få en skörhet i garnet precis där i arbetet. Fortsätt såhär att mata på med mer fiber i fiberhanden och rulla upp på sländan tills du har e nmängd garn som du är nöjd med.

     

    S och Z spunnet garn

    Man skiljer på om garnet blir tvinnat som ett S eller som ett Z.

     

    Skapa 2-3-4 trådiga garner

    Att tvinna samma två trådar eller fler ger garnet både mer styrka och tjocklek. 


    Alternativ.nu | Om handboken | Support