Karda, tesa och förberedaInnehållsförteckningInnan man börjar spinna, tova eller på annat sätt använda sig av ull som är "färsk" och obehandlad så är det en god idé att bearbeta materialet innan man ger sig i kast med att arbeta med sitt material. Man kan också köpa redan behandlad ull, antingen på så kallade topsband (Ullen ligger i långa staplar och ser ut som ett jättetjockt garn som man sedan särar på tills man får ett förgarn som är så pass tunnt att det går lätt att spinna.) eller på så kallade "batts". En batt är ett sjok med ull som kardats maskinellt.
Redskap:
Förarbetet innan kardningenMen om man inte köpt ull som är färdig för att arbetas så får man börja med att rensa ullen. Plocka bort rester av foder, avföring, gräs och annat som kan finnas i ullen. Detta arbetet fortlöper ofta genom hela arbetet men ju mer bös man har plockat bort från början dess mindre jobb har man senare när man använder sitt material.
KardningenGrovkardningen är första omgången av kardning. Den hjälper till att börja ordna fiberstaplarna så man får fibrerna jämsmed varandra. Vilket kommer hjälpa till att dels få finare garn när man spinner och att man enklare ska kunna lägga sina lager på lager när man ska tova och få ett jämnt och fint resultat. Var noga med att dra kardorna paralellt med varandra. Efter att man grovkardat så är det dags för finkardningen, tillvägagångssättet är detsamma men man upprepar proceduren tills ullen kan liknas vid sockervadd i fluffighet. När ullen är genomkardad så antingen gör man en kardrulle (Rolag på engelska) eller så lägger man den flat i en pappkartong inför tovnignsarbetet.
TesningTesning är en enkel form av kardning, man tar en fiberstapel av ull och särar på den på "bredden" så att fibrerna skiljs åt. Genom att endast tesa kan man spinna garn och tova, men detta kan ge ett knöligare resultat beroende på hur fint man tesar och sedan förfärdigar sin produkt. |
|