Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Lätt mönster till mössa

  Innehållsförteckning
  Inga stycken

  Det här mönstret kan man använda till vilket slags garn och stickor som helst. Därför finns det inga mått eller maskantal angivna.

  Man börjar med att lägga upp  maskor så att bredden blir ungefär som till en halsduk. Den ska kunna vikas dubbel och bli nederkanten på mössan. Sedan stickar man rätstickning tills man har en remsa som räcker lagom runt huvudet. Hellre en aning för kort än för lång – den töjer sig. Det blir en snygg kant om man i ena sidan lyfter den första maskan på varje varv.

  mössremsa.jpg

  Man syr ihop remsans kortsidor så man får en ring och plockar upp maskor i ena kanten (den där man inte lyfte maskor). En maska i vartannat varv ungefär. Så stickar man resårstickning, eller något mönster man gillar, eller bara slätstickning tills man har en lagom hög mössa.

  mössa_2.jpg

  Då minskar man på varje eller vartannat varv (beroende på om man vill ha en rund mössa eller en toppluva) ungefär var sjunde maska tills man bara har 8 maskor kvar på stickorna. Man snörper ihop toppen, fäster trådar och beundrar sitt färdiga verk.

  mössaklar.jpg


  Alternativ.nu | Om handboken | Support