Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Rosenkål (brysselkål)

  Rosenkål är ofta omtyckt både av vegetarianer och köttätare. På rosenkål är det knopparna till nästa års skott, de s.k. rosorna, som plockas. De blir lite sötare efter frosten.

  Näringsvärde

  100 g brysselkål ger:

  51 kcal eller 210 kJ

  85 g vatten

  4,0 g protein

  0,5 g fett

  7,2 g kolhydrater

  30 mg kalcium

  60 mg fosfor

  1,0 mg järn

  65 vitamin A Ret. ekv. ug

  0,11 mg tiamin

  0,06 mg riboflavin

  0,3 mg niacin

  80 mg askorbinsyra

  Olika sorter 

  Wilhelmsburger: tidig, men ej enhetligt växtsätt.

  Solent F.1.: extra tidig sort (ca 105 dagar från utplantering), runda mörkgröna rosor utan lösa ytterblad.

  Topline F.1.: sent utvecklad frosthärdig sort för sen höst- och vinterskörd (ca 150 dagar från utplantering). Mycket högvuxen. Mellangröna runda fasta rosor.

  Jordmån

  Rosenkålen trivs bra på välgödslad och mullhaltig jord, med ett pH-värde omkring 7. På lätta jordar växer den för sakta och huvudena blir lösa.

  Växtföljd/Samodling

  Rosenkålen är den kålsort som är minst krävande på näring, eftersom den har en lång växtperiod. Det går bra att ha den på skifte II, t.ex. efter rotselleri.

  Samodling bör ske med dill, timjan, ringblomma eller andra starkt doftande växter. Kålväxter trivs inte med jordgubbar, potatis, purjolök och vitlök (annan lök går bra).

  Sådd/Plantering

  Rosenkål kan sås i kallbänk ca 1 maj, den bör då utplanteras 1 juni, efter det att gröngödseln frästs eller hackats ner i jorden.

  Lagom plantavstånd är 50 x 60 cm

  När man tydligt ser att kålhuvuden börjar bildas i bladvecken utefter stammen toppar man plantorna för att få snabbare tillväxt, men man tar bort endast den översta toppen. För kulturer som skördas under vintern rekommenderas ej toppning. Det kan vara lämpligt med en ogräsrensning efter en månad, eventuellt kan ytterligare en rensning behövas i augusti-september. Är plantorna stora kan man dock slippa den senare.

  Gödsling

  Plantorna mår bra av följande:

  • Naturgödsel på hösten

  • Marktäckningsmaterial på våren/försommaren

  • Bortrensat ogräs sommar/höst (som lägges i raderna)

  • Viss försiktighet med stark kväverik gödsling på lätt jord, i synnerhet om jorden är kalifattig (=fattig på aska av alkalihaltiga växter).

  • Djupluckra jorden regelbundet.

  Frosthärdigheten försämras tydligt vid alltför höga kvävenivåer.

  Bevattning

  I samband med utplanteringen behöver rosenkålen mycket vatten. För övrigt krävs bara normal fuktighet, dock kan en svår sommartorka skada plantorna.

  Växtskydd

  Eftersom rosorna utvecklas sent är inte insektsangreppen allvarliga. Vid behov kan man duscha med tomatvatten eller en blandning av nässelsaft (1 del) och vatten (20 delar). Eventuellt kan såpvatten användas.

  Skörd

  Rosenkålen bör skördas så sent som möjligt för att man ska få stora rosor. Skörden kan sedan pågå hela vintern med början i november, d.v.s. om snön inte är i vägen.

  Förvaring

  Det går utmärkt att förvara rosenkålen på fältet. Vill man förvälla och frysa in den blir den också fin, men tappar en aning av smaken och även en del av näringen. Rosenkålen är besvärlig att förvara färsk och måste hållas sval och fuktig för att bli bra.

  Kålen kan stå kvar under hösten och vintern utan att ta skada. Många anser t.o.m. att den blir godare när den frusit lite, men liksom grönkålen tål den inte att frysa och tina flera gånger om den inte är skyddad av snö eller någonting annat, som gör att temperaturväxlingarna dämpas.

  Fröodling

  Blomning och pollinering - Huvudsakligen som hos andra Brassica sorter. Se Vitkål. Växten är tvåårig.

  Fröproduktion - Fröna sås tidigt på våren så "rosorna" kan hinna bli ätstora innan vinterkylan stoppar deras tillväxt. Plantorna är mycket häridga och kan ev. övervintra, annars grävs de upp på hösten och lagras i 0 till 4°C vid hög luftfuktighet. De planteras ut tidigt på våren. De blommar som vitkål. Ha åtminstone 2 plantor för att säkra pollineringen.

  Skörd - Fröna mognar på sensommaren. Se Vitkål.


  Alternativ.nu | Om handboken | Support