Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Gentiana

  (bild önskas)

  Det finns flera arter av Gentiana, tillhörande familjen stålörtväxter, nämligen:

  Gullgentiana Gentiana lutea
  Klockgentiana Gentiana pneumonanthe
  Fältgentiana Gentiana campestris
  Purpurgentiana Gentiana purpurea
  Alpgentiana Gentiana acaulis
  Höstgentiana Gentiana sinoornata
  Knippgentiana Gentiana asclepiadea
  Korsgentiana Gentiana cruciata
  Strimgentiana Gentiana farreri
  Vårgentiana Gentiana verna
  Fransgentiana Gentiana septemfida
  De fyra först nämnda räknas till läkeörterna.

  Gullgentiana, Gentiana lutea

  Det är en perenn ört med tjock rotstock som kan bli 50 -150 centimeter hög, med gula blommor samlade i täta kransar i de övre bladvecken. Den växer vild på alpängar i södra Europa, men kan odlas hos oss ända upp till zon V, med vinterskydd.

  Enligt gamla källor upptäckte den illyriske kungen Gentius under det andra århundradet efter Kristus de läkande krafterna hos bland annat Gentiana lutea. På Gentius tid användes den mot pest och förgiftningar. I vår tid används den som naturläkemedel med magstärkande och matsmältningsbefrämjande verkan. Det är alltid roten som används och den innehåller eteriska oljor och bitterämnen. Roten grävs upp i april eller september. Efterfrågan är så stor att den vilda örten på många håll har utrotats.

  Klockgentiana Gentiana pneumonanthe

  Vår inhemska klockgentiana är mycket användbar även i trädgården. På fuktig, näringsfattig hedmark trivs den tillsammans med starr, iris och smörboll. Under sensommaren när dessa har avslutat sin blomning, slår klockgentianan ut sina blommor. Höjden blir mellan 10-30 centimeter.

  Fältgentiana Gentiana campestris

  Fältgentiana är inte storvuxen, utan endast 3-20 centimeter hög. Den växer på torr gräsmark i hela landet med undantag för fjälltrakterna och är tämligen allmän. Blomningen sker i juni till september med violetta blommor.

  Purpurgentiana Gentiana purpurea

  Purpurgentiana är en perenn ört som påminner om gullgentiana men skiljer sig från denna genom sina klockformade, purpurröda blommor. Den blommar i juli till oktober. Oftast påträffas den på alpängar i södra Europa och den växer inte vild i Sverige.

  Purpurgentianans rot innehåller bitterämnet gentianin, en flyktig olja samt sockerarter. Användningen är densamma som gullgentiana.

  Odling

  Samtliga utom purpurgentiana kan odlas i Sverige. Förökningen sker med sticklingar eller frö. Gentianafrön behöver utsättas för frost för att kunna gro på våren. Sådden kan därför göras direkt efter fröskörden på hösten. Man kan också mellanlagra fröerna i frysen.

  Första året är tillväxten oftast svag, men den blir desto bättre följande år. Arter med krypande växtsätt är särskilt lämpade för förökning med sticklingar eller helt enkelt genom delning.

  Växtskydd

  I regel skonas gentianorna från skadedjur och sjukdomar.

  Jordmån

  De flesta gentianaarterna kräver sur genomsläpplig jord med jämn fuktighet. Tung och vattensjuk jord förbättras med sand. De flesta arterna trivs i sol till halvskugga i stenpartiet. Låga arter kan också användas som kantväxt eller planteras i kruka.

  I kalla klimatzoner bör gentiana vintertäckas med torra höstlöv.

  Källor

  Lyckas med trädgården

  Läkeväxter förr och nu, Forum

  Denna artikel kommer från FOBO:s handbok och skrevs av Wilhelm Raattamaa. Du kan läsa originalversionen här.  


  Alternativ.nu | Om handboken | Support