Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Städa med örter

  Innehållsförteckning
  Inga stycken

  Städa med örter

   

  Örter kan användas på många olika sätt i hemmet. Det är inte bara trevligt, luktar gott utan örter är oftast skonsammare mot huden och mot miljön än kemiska rengöringsmedel.

   

  Skurvattnet doftar gott och doften sitter i länge om du tillsätter ca 6 droppar av någon doftolja till 2 liter varmt skurvatten. Exempelvis citron, timjan, lavendel, sandelträ, pepparmynta, eukalyptus eller tea tree.

   

  För att hålla oönskade insekter och andra kryp borta, ta hjälp av örterna. Myror försvinner om man läger kvistar av polejmynta, vinruta eller renfana på skafferihyllorna eller andra förvaringsutrymmen. Mynta och renfana håller mössen borta. Ställ en basilika i fönstret, den håller flugor borta. Små buketter av grå helgonört i lådor och linneskåp håller malen borta. Bränn torra löv av hampflockel för att driva iväg getingar och flugor.

   

  För att få bort ovälkomna besök av vivlar kan man placera ut lagerblad bland torra matvaror som mjöl och ris. Jag har skålar med lagerblad lite här och där och vårt tidigare så besvärliga problem med mjölbaggar är nästan helt borta.

   

  För god doft i linneskåp, gör små påsar med lavendel, balsamblad, myskmadra eller blomvippan av brudbröd. Avkok av balsamblad ger god doft som sköljmedel till linne.

   

  Trämöbler doftar fint om man blandar någor få droppar lavendelolja i möbelpolityr, baserad på bivax. Polera med en mjuk, ren trasa. Eller stöt färska mjuka körvelfrön i mortel, ta en handfull på en trasa och använd som polish på trä. Bladsaft av citronmeliss kan blandas med vax till möbelpolish.

   

  Starkt avkok av timjan är ett bra desinficeringsmedel i hemmet. Oljeessensen blandad med alkohol sprayas på papper och herbarieväxter till skydd mot mögel.

   

  Blommorna av brunört har använts som skoputsningsmedel. Kanske värt att försöka!

   

  Blad av rosmarin kan användas som ett antiseptiskt medel för rengöring av badrummets tillbehör. Koka en näve rosmarin i tio minuter i en halv liter vatten.

   

  Saften av ängssyrablad bleker rost-, bläck- och mögelfläckar på tyg och korg.

   

  Tvätta med såpnejlika. Ger också nytt liv åt gammal textil. Lägg hela plantor i ett stort kokkärl, häll på regnvatten eller annat rent, mjukt vatten (inte kranvatten) så att det precis täcker. Låt koka en halvtimme, sila från, lägg ner textilien och tvätta försiktigt.

   

  De sega grenarna av tok (ölandstok) kan användas till kvastar och viskor som man kan skura rent olika kärl med. För rengöring av luktande kokkärl, gnid in dem med några krossade frön av senap och lite vatten, skölj väl.

  Den höga halten av kisel i åkerfräken har gjort växten lämplig som skurborste vid rengöring av husgeråd. Gnid en handfull stänglar utan blad mot ytan och skölj sedan för attt avlägsna eventuella kvarvarande gröna fläckar.

   

  När man väl städat färdigt så kan man ta in lite örter och strö ut på golven för vällukt. Gulmåra, kalmus, mattlummer, revlummer och älgört till exempel. Om du inte vill ha örter över hela golvet så kan du lägga på vissa ställen eller under mattor vid ingången.

   

  Lisbeth Flising


  Alternativ.nu | Om handboken | Support