Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Kommentarer

    Innehållsförteckning
    Inga stycken

    Men det är fullt möjligt att ha rinnande vatten inne helt utan el. Varmvatten blir svårt, men jag håller på och ritar på en dusch jag ska kunna använda året runt, inomhus. 

    Jag tror att de allra flesta gör det alldeles för komplicerat för sig när de tänker på självhushåll, off grid och miljöpåverkan. Det räcker faktiskt att prata ett par timmar med någon över 70 år som är uppvuxen på landsbygden för att man ska förstå hur man ska få det att fungera. 

    Angående att klara sig utan fossila bränslen för att framföra fordon finns gengas, cykel och häst/åsna/mula eller andra dragdjur. 

    Angående att leva enkelt och meningsfullt utan att skapa avtryck: Skriv upp vad du behöver. Många tror att man måste ha en tvättmaskin och en frys. Det måste man inte. Man måste däremot ha förvaringsmöjligheter för mat, och kunskap. Och man behöver utrymmen och kärl för hygien, och kunskap. 
    Ett meningsfullt liv är ett genomtänkt liv, som levs i nuet.

    Självhushållarlivet handlar om uppfinningsrikedom, frihet, en jävla massa fysiskt arbete och förhoppningsvis gemenskap. Jag är övertygad om att du når dit.

     

    Odla ditt årsbehov av vegetabilier och lär dig ta hand om och ta till vara på de. 
    Sälj ev. överskott. 
    Några hönor och kaniner för kõtt. Skõrda och torka gräs till kaninernas vinterbehov.

     

    Sen, ännu viktigare än att själv "ha allt" och "kunna allt" tycker jag: om du inte redan har det, etablera en bra kontakt med grannarna! Det går att göra på många olika sätt, välj ett som passar dig. (Allt från att bara gå förbi och hälsa på regelbundet, till att t.ex. engagera sig i hembygdsföreningen.) Byt tjänster, låna och låna ut saker (och glöm för all del inte att lämna tillbaka ;)), osv. Om någon granne säljer ägg, honung, kött, eller annat, köp av dem istället för i affär! Om nu samhället mer eller mindre rasar samman så kommer med stor sannolikhet de kontakterna och det förtroendet vara hårdvaluta, och  är det för sent att jobba på det!

     

    Några tankar jag har för att jag själv vill vara osårbar: Hitta en kåk eller bygg en ny som är konstruerad för att man ska kunna bo, överleva och leva helt utan el. Lägg grundplåtarna till ett isolerat liv genom att 1) Bunkra sådant man tror att man inte klarar sig utan (salt tillexempel, och utsäde) och 2) skaffa kunskap om första hjälpen, mat och mediciner som finna att hämta i naturen, djurhållning, slakt, odling. 

    Gas är ur ett hållbarhetsperspektiv ganska korkat, så länge det inte handlar om gas som du enkelt kan producera själv. Särskilt ur "katastrofen kommer"-synpunkt. 
    Samma sak med bensin, diesel, batterier...

     

     I princip kan ju allt mellan ett hus med mindre lägenheter och någon form av gemensamhetslokal, till en (åtminstone mindre) by på landet, vara ett kollektiv. Det beror på de som bor där och hur de väljer att organisera sig, inte boendeformen i sig. Byar i sin ursprungliga form skulle definitivt kunna kallas kollektiv, som jag ser det.

     

    Att sticka en tusenlapp i näven på någon kommer även efter en ekonomisk krasch att ha ett stort symboliskt värde.

    Räkna med att räntan på lån sticker iväg rejält långt innan banken kräver in ytterligare säkerhet, eller kräver in lånen i sin helhet. Det ligger inte i bankens intresse att marknaden översvämmas av hus, gårdar, skogsmark osv, då det bara skulle förvärra en sättning i priserna. Räkna däremot med att priset (inte värdet, det är två olika saker) på allt som i huvudsak är lånefinansierat faller om räntan stiger kraftigt och/eller kreditkranen dras åt rejält. Det kommer att påverka såväl din egen som andras ekonomi på olika sätt.

    Vad kommer att hända med priset på de tjänster du använder dig av i det scenario du tänker dig? Om bränslepriserna exempelvis mer eller mindre i ett slag två- eller tredubblas, vad händer med kostnaderna för livsmedel som transporteras härs och tvärs? Vad kommer de prisförändringarna att innebära i förlängningen? I fallet livsmedel specifikt, om många börjar dumpstra, vad kommer det att innebära? Kommer butikerna att vara mindre benägna att kasta livsmedel om priserna på nyinköp stiger kraftigt, och istället välja att sälja med rabatt? Börjar man fundera i de banorna så hittar man nog de bästa förklaringsmodellerna i kaosteori, där just små förändringar i ingångsförutsättningarna kan ge enorma svängningar i utslaget.

     

    Tror du kan ha glädje av att undersöka möjligheten till att se på självhushållningen som en process snarare än som ett mål. Risken finns att du samlar på dig alla prylar där du bor nu, hittar en billigare gård långt borta, flyttar, riggar upp allt, sätter igång off-gridutrustningen och sedan....?

    Det behöver alltså inte bero på bristande planering när saker inte blir som man trodde. Man kan planera hur bra som helst, men det kan alltid dyka upp sådant som var omöjligt att känna till. Det kraschade ett flygplan i min dagmammas trädgård förra veckan t ex(på riktigt, utanför Mora, kan läsa i tidningen om det). Är det något man ska försöka skydda sig från, bygga okrossbara tak ovanpå alla bostadsområden utifall att? Det oförutsedda finns, ch blir mer lätthanterligt om man välkomnar det som en överraskning än känner sig överrumplad av katastrof.

     

    Jag gillar uttrycket "the perfect is the biggest enemy of the good enough" - det perfekta är den största fienden till det tillräckligt bra. Man kan i princip aldrig få något "perfekt", men däremot kan man få det tillräckligt bra.

    I det militära har man ju uttrycket ingen plan överlever den första kontakten med verkligheten (eller fienden).

     

    Tycker det var ett bra tips att börja med lite odling i mindre skala. Satsa på att bli självförsörjande på enkla basvaror som potatis. Kräver rätt lite för det man får och är lättodlat. Då blir man mer pepp att odla mer nästa år. :)

     

    Det är förmodligen de här skälen med flera som drivit utvecklingen framåt. Det är svårt, tufft och slitsamt att vara självförsörjande.  På olika sätt har folk genom åren försökt förenkla och förbättra, för att göra tillvaron lite mer stabil och beräknelig. Lever du självförsörjande utan pengar inblandat så blir konsekvenserna av en futtig hagelstorm i maj ödesdigra, kanske livsavgörande. Det är det folk som bor i lägenhet eller villaområde med lönearbete valt bort. De ger sin tid till ett lönejobb för att få in pengar för att kunna köpa mat, eftersom en fast tjänst ger en fast inkomst som man kan räkna med. Dvs du vet att dina barn inte svälter ihjäl och blir du sjuk så kan du köpa foder till djuren i alla fall.

    Självförsörjning kan tyckas ge en trygghet för att man blir oberoende från kapitalism osv, men istället ställs du inför otryggheten att inte helt hundra veta om du och djuren har mat kommande år förrän maten ligger i förrådet. 

    Håller med snickarn om organiskt material. Har du provat täckodling? Har du tillgång till gräsklipp så använd det! Lerjord är erkänt jobbigt och knepigt innan man "knäckt koden" med att gräva när det är lagom fuktigt, inte täcka för tidigt så att jorden aldrig värms, inte täcka för sent för då blir den hård osv. Lagom är när den smular sönder sig i handen när du kramar en koka. Borde vara ungefär nu eller lite tidigare!

     

    Är det så skulle jag satsa på att bygga upp träsargar/bäddar till 60cm höjd. De nedersta 20cm kan du fylla ut med kvistar och annat bös. Bygg 2m*5m stora. Börja med fyra stycken. I dessa kör du ekologisk odling med fyrskifte. Grästäckning är bra. Bygg sedan ett staket antingen med nät eller med nåt annat lämpligt så du slipper ovälkomna besök. 

    Året efter kan du om det behövs bygga några till. Lämpligen 4 stycken. Då har du år 2 - 80kvadratmeter odling vilket kommer räcka långt med de odlingsbänkarna för en person. Potatis kan du ju odla på barmark. Börja smått så att det blir roligt att hålla på. Planera gillar du ju att göra så det är bara att köra på. :)

     


    Alternativ.nu | Om handboken | Support