Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Upplevelser och turism

     

    I Sverige är turismen en snabbt växande bransch och intresset för aktiviteter runt svensk landsbygd ökar ständigt, likaså intresset för det självhushållande, småskaliga och ekologiska lantbruket, att våga satsa på aktiviteter inom detta kan ge ett välbehövligt tillskott till kassan för landsbygdsbor.
     

    Det finns nästan oändlig många sätt att utnyttja sin gård, sin närmiljö och sin bygd för att tjäna pengar på turism och upplevelser, det gäller att hitta sin nisch, det man brinner för och är bra på samt att nå ut till kunderna och sälja in det hela. Om man sedan kan leva på det på heltid är en fråga om hur framgångsrikt ditt koncept blir och om man verkligen önskar att låta det växa sig så stort. Kanske finns det möjlighet att gå ihop med andra entreprenörer i bygden och göra något gemensamt, kanske en kombination av en del olika aktiviteter där var och en bidrar med sin egen specialitet, eller varför inte kombinera det hela med någon annat typ av evenemang eller lokalt producerad mat.
    Som sagt möjligheterna är många och bara fantasin sätter gränser för vad som går att göra inom detta område!

     

    Ekonomiska bidrag

    Landsbygdsprogrammet erbjuder möjligheter att söka vissa bidrag att söka för den som vill starta upp ett företag med inriktning på tjänster/produkter till turister ute i landsbygden.

    Projektstöd

    Om ni är flera som vill verka för att bredda och öka er bygds näringsliv eller stärka dess konkurrenskraft så kan ni ansöka om prjektstöd för detta.

    Läs mer på Jordbruksverkets sida.

    Företagsstöd

    Om du vill starta ett nytt företag i landsbygden, eller satsa på någon ny verksamhet, investera i något för att utveckla ditt företag, då kan du ansöka om Landsbygdsprogrammets företagsstöd.

    Läs mer på Jordbruksverkets hemsida.

    Marknadsföring

    Att nå ut till folk är ju en förutsättning för att få fart på sin rörelse, det är oftast inte helt enkelt i början, men här följer i alla fall några tips man kan försöka sig på. Att försöka komma ut i början är viktigt, har man väl kommit i gång så är "mun-till-mun"-markandsföringen ett effektivt sätt att få nya kunder, en nöjd kund sprider ofta och gärna information om sin upplevelse till andra.

    Hemsida

    En snygg och informativ hemsida är nästan ett måste i dagens IT-samhälle, de flesta vill kunna sitta hemma och i lugn och ro kunna planera sin semester, därför är det viktigt att den mesta informationen om vad du har att erbjuda finns på din hemsida, helst även priser och lediga datum. Har du inte kunskapen själv att göra en snygg och representativ hemsida så låt någon annan göra jobbet, det är oftast inte så farligt dyrt och det lönar sig i längden. På Alternativ:s forum kan man annonsera om önskad hjälp med ett hemsidebygge, det brukar finnas ett antal duktiga personer där som kan åta sig jobbet.

    Något annat man bör tänka på är att sökmotoroptimera hemsidan (de flesta sökmotorer har hjälpsidor för hur man går tillväga för att göra detta), det är för att folk lättare ska hitta just din sida och att vid en sökning så ska din sida hamna så högt upp i resultatlistan som möjligt.

    Organisationer/sammanslutningar

    Att gå med i någon organisation/sammanslutning är också ett bra sätt att nå ut till folk, det finns ofta branschspecifika sammanslutningar där man kan gå med och på så sätt hamna i deras register och få draghjälp med marknadsföringen, deras sidor är ofta välbesökta då de hamnar högt upp i sökmotorernas resultatlistor. Många kommuner har också sammanställningar över turistattraktioner så det kan vara värt att kontakta dem och prata med dem med vad du har att erbjuda.

    Annonser

    Annonser på exempelvis Blocket eller Google kan vara ett annat sätt att nå ut till folk, ett annat är att annonsera på olika forum där den tilltänkta kundgruppen kan tänkas hålla till. Att sätta upp små reklamblad på affärernas annonstavlor är också ett billigt sätt att nå ut till folk även om det då bli en ganska geografiskt avgränsad spridning.

    Kurser

    Är du bra på något och/eller brinner starkt för något? Chansen är stor att det finns fler med samma intresse som skulle kunna tänka sig att betala pengar för att få umgås med likasinnade och lära sig mer inom ämnet under en eller flera dagar. Kurser och utbildningar kan vara precis vad som helst och rikta sig till så väl privatpersoner som företag och föreningar. Är man osäker på hur stort intresse det blir så kan man låta de blivande deltagarna göra en intresseanmälan och sedan när man fått ihop tillräckligt med intresserade försöka få till en träff då så många som möjligt kan.

    Viltsafari

    Många personer i Sverige bor så till att man mycket sällan eller aldrig får se eller höra våra svenska vilt levande djur och där till finns det många utländska turister som tycker vår svenska djurstam är mycket exotisk och inom detta område finns en stor potential, särskilt om man ihop med det kan erbjuda exempelvis en middag och kanske lite föreläsning i ämnet.

    Rovdjur

    I Finland är exempelvis varg- och björnsafari på frammarsch och sker även på vissa platser i Sverige, dock är åtling efter dessa rovdjur förbjudet i Sverige och att få tillstånd för att kringgå detta är ganska svårt. Men viltsafari behöver inte enbart betyda att man rent visuellt får se djuret, när det gäller varg kan man låta folk få följa med ut på nätterna och lyssna på vargarnas ylande och leta spår i snön efter deras aktiviteter.

    Övriga

    Även andra, mer vanliga, djurslag kan man anordna viltsafari på, exempelvis älg eller hjort. Speciellt utländska turister från länder där kanske älgen inte finns i vilt tillstånd kan vara väldigt intresserade av möjligheten att få se en vild älg.

     

    Gårdsvisningar

     

    Studiebesök

     

    Turridning

     

    Bo på lantgård

     

    Jakt/fiske

     

    ATV-/skoter-turer

     

    Kanot-/flottfärder

     

    Betessläpp

     

    Turist hos Pecka.jpg


    Alternativ.nu | Om handboken | Support