Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Sparrissallat

    Celtuce

    Lactuca sativa var. asparagina

    Lactuca sativa var. augustana

     

    Sparrissallat är en sort av samma art som vanlig sallat men istället för bladen så är det framförallt stammen som man är ute efter. Den kraftiga stammen blir flera decimeter hög och åtminstonde 5 cm bred. Lätt kokt får den en god smak som ofta jämförs med den sparris som fått ge dess namn. Den kan även användas rå i sallader skivad eller i stavar. Det är även möjligt att plocka och äta bladen under odlingstiden. Sparrissallat innehåller 2-4 gånger mer c-vitamin än vanlig sallat.
    Växten är ettårig och odlas från frö. Den trivs bäst i mulltika jordar med hög kalkhalt (pH7-7,5) och vill helst inte torkas ut.
    Plantorna tål några minusgrader och kan därför sås tidigt på säsongen. Bladen skördas nedifrån under odlingen och stammen strax innan blommningen.

    Källor
    http://www.odla.nu/vaxtlexikon/koksv.../sparrissallat


    Alternativ.nu | Om handboken | Support