Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Att leva med barn i glesbygd

  Innehållsförteckning
  1. 1. Barnomsorg
  2. 2. Fritidsaktiviteter
  3. 3. Kompisar

  Att låta sitt barn växa upp i lugnet på landet har många fördelar, men som med allt finns det givetvis en baksida på myntet. Här kommer en kort beskrivning över de för- och nackdelar som kan finnas med ett liv med barn på landsbygden.

  Barnomsorg

  Då fler och fler gles- och landsbygdsskolar får stänga p.g.a. nedskärningar så kan det bli ganska långa transporter för att komma till och från dagis/skola med långa dagar som följd för barnet. I de fall där man trots allt har kvar "byskolan" så är det ofta mindre barngrupper i sammanslagna åldersgrupper, med de för- och nackdelar som det medför.

  Fritidsaktiviteter

  Många föräldrar ställer höga krav på sig själva och sin egen föräldraroll. När man ska göra något tillsammans med barnen ska det åkas till något stort lekland eller badhus. Det behöver inte vara så komplicerat, barnen vill ju i slutändan göra något tillsamans med mamma och pappa. Att packa en fikakorg och gå ut i skogen kan vara en fantastisk utflykt eller varför inte lära barnen plocka svamp och bär tillsammans med mamma och pappa. Att bo nära naturen har fördelen att det är enkelt att göra upp en eld och grilla korv. Bor man i närheten av en sjö kan man gå i väg och meta på somrarna.

  Kompisar

  Barn i små byar är inte så kräsna när det gäller åldern på lekkamrater. En 1-åring och en 4-åring kan leka väldigt bra ihop. I samhället delas barnen redan in så mycket och ofta just efter ålder, i glesbygden kan äldre och yngre barn leka ihop på ett helt annat sätt än i större orter och städer. Barn i olika åldrar kan lära varandra mycket och ha lika mycket glädje av varandra som jämnåriga barn. Detta betyder inte att man inte ska skjutsa sina barn ibland till jämnåriga kompisar, man man ska heller inte glömma bort de barn som finns i närheten.

   

   

   

   

   

  Författare:


  Alternativ.nu | Om handboken | Support