Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Tea-Tree Melaleuca alternifolia

  Innehållsförteckning
  1. 1. Farliga reklamråd om tea tree-olja

  oils_teatree_tree2.jpg

  I Australien upptäckte Aburginnerna att när de badade i vatten som stod under Tea-Tree träd så blev de bättre från vissa åkommor. Träden fällde sina oljerika blad i vattnet och de som badade fick ett anticeptiskt bad på köpet. Badet hjälpte mot hudåkommor, sår och parasiter. Kanske detta är verkligheten bakom myten om Ungdomens källa?

  Oljan finns att köpa i Sverige och har gått från att bara ha sålts i små flaskor med ren olja till att ingå i många olika produkter så väl för människor som djur. 

  Till exempel pumpspray till hundar* för att motverka fästingar och annan ohyra. Sprayen är utmärkt till getingstungna personer och smärtan förvinner efter ca. en halvtimme.

   

  Länkar:

  http://www.shenet.se/ravaror/eoteatree.html

  http://www.veriditasbotanicals.com/oils_teatree.html

  Varning *

  Farliga reklamråd om tea tree-olja

  den 16 augusti 1999

  I ett reklamutskick från ICA Maxi har hundägare föreslagits att använda tea tree-olja i hundens bad för att förebygga fästingangrepp. Rekommendationen bygger på uppgifter från en hemsida som tillhör Nordiska samfundet mot plågsamma djurförsök. Då flera fall rapporterats om hundar som fått förgiftningssymtom, bland annat förlamning, efter användande av oljan avråder Läkemedelsverket från all användning av tea tree-olja på hund.

  Det finns sedan ett halvår två godkända naturläkemedel innehållande 100 % tee tree-olja. I samband med att produkterna godkändes krävde Läkemedelsverket att företagen införde varningstexten "Rekommenderas ej till djur" i produkternas patientinformationsblad (bipacksedlar).

  Läkemedelsverket önskar även rikta uppmärksamhet till de behandlingsrestriktioner som finns vad gäller användande av tee tree-olja på människa. Även denna information finns beskriven i patientinformationsbladen. Oljan skall t ex alltid spädas före användning, endast användas för utvärtes bruk och rekommenderas generellt sett ej till gravida, ammande eller barn under 12 år.

  Senast ändrad/granskad: 2006-01-31

   


  Alternativ.nu | Om handboken | Support