Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Torrtoa

    800px-Utedo_på_setervoll_Larvik_Hedrum.JPGEn torrtoa är en toalett utan vattenspolning.
    Hur enkelt eller avancerat man vill ha det är upp till en själv.

    Dasset.

    Den enklaste varianten är ett helt vanligt utedass. Man har en sits med ett hål i, och under det hålet placeras en behållare som urin och avföring hamnar i när man uträttar sina behov. Det har varit vanligt med en trälåda förr, men det gör det onödigt komplicerat att tömma och göra rent. Det finns lämpliga tunnor med lock att köpa, men det enklaste är kanske en stadig hink som är enkel att bära.
    Efter varje besök strör man efter sig, som man spolar på en vanlig toalett, men i det här fallet använder man släckt kalk, sågspån, hackad halm eller riven torv.

    Strö rätt.

    Fördelen med kalken är att den dödar bakterier och därför minimerar lukten som kan uppstå. Dock är detta bakteriedödande även kalkens nackdel, eftersom den helt eller delvis avstannar nedbrytningsprocessen som förvandlar avföring och urin till näringsrik jord.

    Sågspån har god uppsugningsförmåga och fungerar bra på dass där det kissas mycket, men bryts ned mycket långsammare än avföring och papper. Detta bör tas med i beräkningen om man planerar att använda komposten i den egna odlingen.

    Hackad halm har något sämre uppsugningsförmåga än spån men bryts ned lite lättare.

    Riven torv är enligt min erfarenhet det bästa att strö med i ett utedass. Uppsugningsförmågan är mycket god, och det låga ph-värdet tycks minska lukten. Torven är en bra jordförbättrare i odlingar, och om man planerar att använda komposten är detta material oslagbart. Man bör dock vara medveten om att torv är ett "halvfosilt" material, som tar lång tid för naturen att skapa. Det skapas dock ny torv hela tiden, så det är ingen ändlig resurs. Ur självhushållarperspektiv kan man ifrågasätta materialets lämplighet, då det är få förunnat att ha torv att bryta på sin egen mark, torven måste med andra ord i de flestas fall köpas in.

    Att separera.

    Vill man göra toaletten lite mer avancerad kan man införskaffa en extrasits med två hål istället för ett. Den är utformad så att urin och avföring separeras i två olika behållare. Fördelarna med detta är flera. Först och främst minskar lukten betydligt då avföring och urin inte blandas. Det går åt mindre strö då man inte behöver strö för urinens skull (urinen leds lämpligen ner i en dunk som placeras bredvid avföringshinken) och man kan använda urinen omedelbart i odlingarna då den inte medför några farliga bakterier men bidrar med mycket nyttig näring för växterna. Späd dock gärna med vatten för att undvika övergödning i dina odlingar.

    Utöver dessa enkla dass finns en uppsjö mer eller mindre avancerade torrtoaletter på marknaden, i olika stort behov av el, ventilation och byggnation för att fungera.

    Byråkrati och kompostering.

    Viktigt att tänka på är att man ska ha tillstånd från kommunens miljökontor för att få kompostera sin avföring. Detta ska göras i särskilda komposter med tät botten.
    Om man ska sprida avföringen måste den först ha stått i sluten förvaring i sex månader. Detta för att alla bakterier ska ha dött. Det tar dock längre tid för avföringen att bli bra kompostjord, så räkna med minst ett år, antagligen två för att ha riktig nytta av den.

    Författare:

     

    449px-Evje-Hornnes02.jpg


    Alternativ.nu | Om handboken | Support