Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Nåltovning

  För att nåltova behöver du kardad ull i valfria färger, en mjuk nåltovningsplatta eller en bit skumgummi och nåltovningsnålar. Det finns även handtag till en eller flera nålar, men det är inte en nödvändighet.

  Dessa saker finns att köpa på tex Panduro och liknande firmor, men se upp med priserna för en del firmor är jättedyra och frakten kan bli hur hög som helst eftersom ullen tar mycket plats i paketet, även om den inte väger så mycket. Jämför priserna innan du förbinder dig till ett köp!

  DSC01346 - Kopia.JPGNålarna

  Att nåltova är jättelätt! Det som är svårast är att inte sticka in nålen i fingret istället för i ullen, och det är en mycket vass nål!

  Nålarna finns i olika utföranden och har olika användningsområden.

  Den vanligaste nålen är trekantig och finns i fin, medium och grov.  Använd den grövre först och byt till finare allt eftersom figuren börjar ta form. Den lämpar sig bra till att tova ihop själva formen på figuren du gör, eller om du ska göra stora ytor. Använd gärna handtag som kan hålla flera nålar, så går det fortare. I början rekomenderar jag att du bara använder medium och grov, eftersom den fina är lätt att bryta av innan du fått in 'det rätta handlaget'.

  Sedan finns det stjärnformade nålar som passar bäst till att få en fin yta på figuren och att tova detaljer och fina linjer. Denna nål är inte lika lätt att hitta hos återförsäljare, men det kan vara värt att jaga runt för att få tag på den om du gör mer avancerade figurer.

  Alla nålar är långa, raka och har massor med hullingar på kanterna. Den stjärnformade nålen har fler hullingar än den trekantiga och det är därför som den passar bättre till detaljer. När man sticker ner nålen i ullen drar hullingarna ner ullfibrerna in i de fibrer som ligger under och på så sätt tovas allt ihop. Var noga med att sticka in nålen i ullen i rak vinkel och att dra upp den i samma raka vinkel, annars går den lätt av. Räkna att nålarna är förbrukningsvaror för förr eller senare bryter du av dem. Köp flera alltså.

   

  Hur börjar du?

  Det lättaste sättet att lära sig och att snabbt få resultat är att ta en pepparkaksform, tex ett hjärta och en tuss ull. Lägg formen på skumgummiplattan och tryck ner ullen i formen. Du får hålla ner både formen och ullen i början. Börja sticka ner nålen ett flertal gånger mitt i ullen och sedan ut mot sidorna i formen. Var försiktig så att du inte bryter av nålen mot formens kanter. När du börjar få ner all ull i formen kan du behöva fylla på i områden där det är tunnare ull än i övrigt.

  När du fått ullen ihoptovad, kan du vända på hjärtat och tova lite från baksidan. När nålen sticks rakt igenom hela figuren dras ullfibrerna upp på baksidan och det ser ulligt ut, men det är bara att fortsätta tills du är nöjd.

  När du tar bort formen kan du behöva tova mer på sidorna av hjärtat och om du tovar fast mer ull mitt på så får du ett mer välformat hjärta och inte en platt figur som det annars blir.

  När figuren är klar kan du gnugga den försiktigt med (saliv-)fuktad hand. Det tovar ihop de sista spretande ullstråna.

   

  Lite mer avancerat: Att nåltova på frihand.

  Du kan tex tova ett äpple: Ta en större tuss ofärgad ull(Det är billigare än färgad ull) och pressa ihop till en boll, så hård som det går att få den. Tova bollen så att den blir fastare och formas till ett äpple. Desto fler gånger du sticker in nålen på samma ställe desto fastare blir ullen där och desto mer dras figuren ihop. Det blir en massa stick, men ge inte upp snart har du en fin form på din frukt.

  Dags att färglägga ditt äpple.

  Ullen du köper kommer ofta i flak som består av flera tunna flor med kardad ull på varandra. Det är bara att ta en del av ett flor och lägga på ulläpplet. Tova fast det och flera likadana till du har en heltäckande yta i den färg eller de färger du vill att äpplet ska ha.

  Ta en liten tuss brun ull och tova till en avlång pinne till ditt äpple. Använd skumgummiplattan annars sticker du dig. Lämna ena ändan lite otovad så är det lättare att fästa på äpplet. Forma ett blad med grön ull och tova till det. Sedan är det bara att nåltova fast dessa på äpplet. I motsatt ända ska du tova fast en liten brun prick.

   

  Några tips.

  • För att tova större figurer kan du behöva ha fyllning av andra material än ull för att det inte ska bli så dyrt(Alla har tyvärr inte fri tillgång till ull). Några förslag är att du tovar din figur med en flörtkula i mitten, men var extra försiktig då så att du inte bryter av nålen. Kuddstoppning fungerar också, men är svårt att forma till fasta figurer även om det går att nåltova till en viss del. Skumgummi är också bra.
  • Det går att tova figuren nästan klart innan du stoppar in andra material också, tex en påse med ris/sand/vete, en sandfylld plastflaska, tyg, eller vad du nu har tillhands.
  • Om du vill kan du nåltova tunna saker också , tex mössor, vantar, stolsdynor, skosulor eller tehuvor. Det är bara att börja tova mot din skumgummibit och bygga på din skapelse allt eftersom.
  • Tex ett hjärta blir fint att nåltova fast på dina lovikka-vantar eller på din ulltröja.
  • När du nåltovat tex en get i en pepparkaksform är det lätt att forma den till en mer verklighetstrogen figur.
  • Gör flera olika små figurer och häng upp ovanför spjälsängen som mobil eller ge bort som leksaker

   

  Nu är det bara att köra igång. Kom ihåg! Endast fantasin sätter gränser.

  DSC01344 - Kopia.JPG


  Alternativ.nu | Om handboken | Support