Merguez är kryddig nordafrikansk korv av lamm och/eller nöt.
Recept 1
 - 500 g malet oxkött
  - 500 g malet lammkött
  - 10 g vitlök
  - 10 g salt
  - 10 g svartpeppar
  - 5 g mald stark paprika
  - 5 g mald söt/mild paprika
  - 10 g Harissa (ersätt med Sambal Olek)
  - ev. ett par msk vatten
  - ca 2,5 m lamm- eller svinfjälster
 
Recept 2
 - 1 kg tärnad lammbog med fett
  - 350 g lammfett
  - 4 vitlöksklyftor
  - 1 tsk fänkålsfrön
  - 1 tsk harissa
  - 1/2 tsk cayenne
  - 1 tsk mald svartpappar
  - ca 3 m lamm eller svinfjälster.
 
Blanda alla ingredienser noggrannt och låt stå övertäckt i kylskåp över natten.
Recept 3
 - 1/2 tsk spiskumminfrön
  - 1/2 tsk korianderfrön
  - 1/2 tsk fänkålsfrån
  - 500 g malen lammkött
  - 2 msk färsk koriander, fint hackad.
  - 2 vitlöksklyftor, fint hackade
  - 1 1/2 tsk salt
  - 1 tsk mald paprika
  - 1 tsk cayenne
 
Rosta fröna i en medelvarm panna tills de doftar, efter 1-2 minuter. Mortal kryddorna. Blanda ingredienserna och fyll fjälster. Har du inget fjälster kan du forma färsen till cylindrar för hand istället.