Merguez är kryddig nordafrikansk korv av lamm och/eller nöt.
Recept 1
- 500 g malet oxkött
- 500 g malet lammkött
- 10 g vitlök
- 10 g salt
- 10 g svartpeppar
- 5 g mald stark paprika
- 5 g mald söt/mild paprika
- 10 g Harissa (ersätt med Sambal Olek)
- ev. ett par msk vatten
- ca 2,5 m lamm- eller svinfjälster
Recept 2
- 1 kg tärnad lammbog med fett
- 350 g lammfett
- 4 vitlöksklyftor
- 1 tsk fänkålsfrön
- 1 tsk harissa
- 1/2 tsk cayenne
- 1 tsk mald svartpappar
- ca 3 m lamm eller svinfjälster.
Blanda alla ingredienser noggrannt och låt stå övertäckt i kylskåp över natten.
Recept 3
- 1/2 tsk spiskumminfrön
- 1/2 tsk korianderfrön
- 1/2 tsk fänkålsfrån
- 500 g malen lammkött
- 2 msk färsk koriander, fint hackad.
- 2 vitlöksklyftor, fint hackade
- 1 1/2 tsk salt
- 1 tsk mald paprika
- 1 tsk cayenne
Rosta fröna i en medelvarm panna tills de doftar, efter 1-2 minuter. Mortal kryddorna. Blanda ingredienserna och fyll fjälster. Har du inget fjälster kan du forma färsen till cylindrar för hand istället.