Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Piplök

    Piplök.jpg

    Allmänt

     

    Allium fistolosum

    Vinterlök

    Kållök

    Välsk lök

    Sår man piplök med frön kan man skörda den tidigt som en ettårig grönsak. I denna form säljs den ofta i butiker under namnet salladslök. (även späd gul lök säljs som salladslök) Om man däremot låter den stå kvar i mer än ett år eller planterar ut sättlökar får man kraftiga rikt blommande tuvor. Förutom prydnaden ätes bladen färska eller som ingrediens i wokar och grytor. Bladen är rätt stora, ihåliga och helt cirkelrunda. De har en mildare smak än de flesta löksorter. Under blommningen är den en bra biväxt.
    Piplök har länge varit den dominerande löksorten i Kina och tros härstamma från Mongoliet. I Sverige odlades den mycket under 1700- och 1800.talet. Det finns många sorter och undervarianter av piplök. I Sverige är en rödviolett variant vanlig i Norge finns en lågväxande variant som växer på torvtak och i Asien finns en grupp blådaggiga sorter som kallas för buddhalök.

     

    Källa:

    Botaniska trädgården, Lunds universitet; Lökar på bordet

     

    Näringsvärde

    Som andra lökarter.

    Utsäde

    'Evergreen' är en vanlig sort i Sverige. 

    Jordmån

    Fet mylla eller leriga jordar är att föredra, men piplöken är en anspråkslös växt som klarar det mesta, under förutsättnign att vattenbehovet täcks.

    Växtföljde/samolding

    Trivs ihop med det mesta. Är en mycket odlingsvärd växt eftersom den har så lång skördetid och kommer bland det första på våren.

    Sådd/Plantering/Drivning

    Piplök sås direkt på friland när jorden reder sig eller på hösten för tidigare skörd.

    Gödsling

    Behöver ingen särskild gödsling.

    Bevattning

    Vid torka vattnar man. I övrigt klarar löken sig på sina egna depåer.

    Växtskydd

    Detta är inte en växt som normalt sett angrips av skadedjur. Inte ens spansk skogssnigel äter piplök i första taget.

    Skörd

    Hela växtsäsongen. Löken kan skördas hela sommaren, fram till första frosten. Piplök kallas även sjuårslök eftersom den kan växa kva på samma plats år efter år.

    Förvaring

    Förvaras inte någon längre tid. Någon dag i kylen kan fungera men bäst äts piplöken direkt efter skörd.


    Alternativ.nu | Om handboken | Support