Körvel / dansk körvelInnehållsförteckningKombinerad revisionsjämförelse... ... Den trevliga och aromatiska danska körveln (Anthriscus cerefolium) med sina späda blad härstammar från det karga Kaukasien. De starkt doft- och kryddrika bladens smak påminner om en blandning av anis och dragon. Man får ofta en förnimmelse av lakrits när man smakar körvel. Dess friska smak kommer från en lättflyktig olja, som till större delen består av isoanethol och som försvinner när blommorna knoppas. Körveln är ettårig och har sammansatta blad som är håriga på undersidan och de växer på en mångförgrenad stjälk som skiftar till rosa när blommorna knoppas. De små vita blommorna slår ut någon gång mellan maj och september, beroende på när fröna sås. Körveln är smakrikast före blomningen. Sår man tidigt kan växten skördas efter cirka åtta veckor, dock kan man vid varmare väder ... Spansk körvel (Myrrhis odorata) är en perenn (mångårig) ört från bergstrakter i Sydeuropa. Den har stora finflikiga och mjukhåriga blad och blommar i maj. Kokt rot av spansk körvel kan ätas med smör. I nässelsoppa kan man lägga i lite av den. Förökning sker lättast genom delning. Tack vare sin djupa rot övervintrar den lätt. ... Dansk körvel trivs bäst i skugga och lä. Den tål inte full sol eller uttorkning. Föredrar lätt mylla med mycket fukt. Det innebär att om jorden är ... Version från 23:42, 11 Dec 2013...
... Körveln har sammansatta blad som är håriga på undersidan och de växer på en mångförgrenad stjälk som skiftar till rosa när blommorna knoppas. De små vita blommorna slår ut någon gång mellan maj och september, beroende på när fröna sås. Körveln är smakrikast före blomningen. Sår man tidigt kan växten skördas efter cirka åtta veckor ... Dansk körvel trivs bäst i skugga och lä. Den tål inte full sol eller uttorkning. Föredrar lätt mylla med mycket fukt. ... Nuvarande version... Den trevliga och aromatiska danska körveln (Anthriscus cerefolium) med sina späda blad härstammar från det karga Kaukasien. De starkt doft- och kryddrika bladens smak påminner om en blandning av anis och dragon. Man får ofta en förnimmelse av lakrits när man smakar körvel. Dess friska smak kommer från en lättflyktig olja, som till större delen består av isoanethol och som försvinner när blommorna knoppas. Körveln är ettårig och har sammansatta blad som är håriga på undersidan och de växer på en mångförgrenad stjälk som skiftar till rosa när blommorna knoppas. De små vita blommorna slår ut någon gång mellan maj och september, beroende på när fröna sås. Körveln är smakrikast före blomningen. Sår man tidigt kan växten skördas efter cirka åtta veckor, dock kan man vid varmare väder skörda redan efter tre veckor. ... Spansk körvel (Myrrhis odorata) är en perenn (mångårig) ört från bergstrakter i Sydeuropa. Den har stora finflikiga och mjukhåriga blad och blommar i maj. Kokt rot av spansk körvel kan ätas med smör. I nässelsoppa kan man lägga i lite av den. Förökning sker lättast genom delning. Tack vare sin djupa rot övervintrar den lätt. ... Dansk körvel trivs bäst i skugga och lä. Den tål inte full sol eller uttorkning. Föredrar lätt mylla med mycket fukt. Det innebär att om jorden är för torr går den snabbt i blom. ... |
|