Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Körvel / dansk körvel

    Innehållsförteckning
    till den äldre versionen eller återgå till versionsarkiv.

    Kombinerad revisionsjämförelse

    Jämför version modifierad 23:42, 11 Dec 2013 av forever med nuvarande version modifierad 18:47, 10 Jun 2014 av Jannica Johansson?.

    ...

    Anthriscus cerefolium

    ...

    Den trevliga och aromatiska danska körveln (Anthriscus cerefolium) med sina späda blad härstammar från det karga Kaukasien. De starkt doft- och kryddrika bladens smak påminner om en blandning av anis och dragon. Man får ofta en förnimmelse av lakrits när man smakar körvel. Dess friska smak kommer från en lättflyktig olja, som till större delen består av isoanethol och som försvinner när blommorna knoppas.

    Körveln är ettårig och har sammansatta blad som är håriga på undersidan och de växer på en mångförgrenad stjälk som skiftar till rosa när blommorna knoppas. De små vita blommorna slår ut någon gång mellan maj och september, beroende på när fröna sås. Körveln är smakrikast före blomningen. Sår man tidigt kan växten skördas efter cirka åtta veckor, dock kan man vid varmare väder. Vid varmare väder kan man skörda redan efter tre veckor. Körveln är ettårig.

    ...

    Spansk körvel (Myrrhis odorata) är en perenn (mångårig) ört från bergstrakter i Sydeuropa. Den har stora finflikiga och mjukhåriga blad och blommar i maj. Kokt rot av spansk körvel kan ätas med smör. I nässelsoppa kan man lägga i lite av den. Förökning sker lättast genom delning. Tack vare sin djupa rot övervintrar den lätt.

    ...

    Dansk körvel trivs bäst i skugga och lä. Den tål inte full sol eller uttorkning. Föredrar lätt mylla med mycket fukt. Det innebär att om jorden ärÄr jorden för torr går den snabbt i blom.

    ...

    Version från 23:42, 11 Dec 2013

    Denna revision modifierad av forever (Bannlys)

    ...

    Anthriscus cerefolium

    ...

    Körveln har sammansatta blad som är håriga på undersidan och de växer på en mångförgrenad stjälk som skiftar till rosa när blommorna knoppas. De små vita blommorna slår ut någon gång mellan maj och september, beroende på när fröna sås. Körveln är smakrikast före blomningen. Sår man tidigt kan växten skördas efter cirka åtta veckor. Vid varmare väder kan man skörda redan efter tre veckor. Körveln är ettårig.

    ...

    Dansk körvel trivs bäst i skugga och lä. Den tål inte full sol eller uttorkning. Föredrar lätt mylla med mycket fukt. Är jorden för torr går den snabbt i blom.

    ...

    Nuvarande version

    Denna revision modifierad av Jannica Johansson? (Bannlys)

    ...

    Den trevliga och aromatiska danska körveln (Anthriscus cerefolium) med sina späda blad härstammar från det karga Kaukasien. De starkt doft- och kryddrika bladens smak påminner om en blandning av anis och dragon. Man får ofta en förnimmelse av lakrits när man smakar körvel. Dess friska smak kommer från en lättflyktig olja, som till större delen består av isoanethol och som försvinner när blommorna knoppas.

    Körveln är ettårig och har sammansatta blad som är håriga på undersidan och de växer på en mångförgrenad stjälk som skiftar till rosa när blommorna knoppas. De små vita blommorna slår ut någon gång mellan maj och september, beroende på när fröna sås. Körveln är smakrikast före blomningen. Sår man tidigt kan växten skördas efter cirka åtta veckor, dock kan man vid varmare väder skörda redan efter tre veckor.

    ...

    Spansk körvel (Myrrhis odorata) är en perenn (mångårig) ört från bergstrakter i Sydeuropa. Den har stora finflikiga och mjukhåriga blad och blommar i maj. Kokt rot av spansk körvel kan ätas med smör. I nässelsoppa kan man lägga i lite av den. Förökning sker lättast genom delning. Tack vare sin djupa rot övervintrar den lätt.

    ...

    Dansk körvel trivs bäst i skugga och lä. Den tål inte full sol eller uttorkning. Föredrar lätt mylla med mycket fukt. Det innebär att om jorden är för torr går den snabbt i blom.

    ...


    Alternativ.nu | Om handboken | Support