Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Vikblöjor

  De flesta vana tygblöjeanvändare har hittat sina egna trix för att få allt att fungera optimalt (har de inte det har de oftast gett upp tygblöjor efter ett tag). Tyvärr är det inte så vanligt att man delar med sig av den kunskapen, när barnen blivit stora går man ju oftast inte runt och pratar tygblöjor med nyblivna föräldrar, även om det kanske skulle behövas. Här är en sida för att dela med sig av tips och trix kring vikblöjor.

  En storlek som passar alla

  Vikblöjor i storleken 80x80 cm kan vikas för att passa allt från nyfödda till treåringar. Till natten kan man vilja stoppa blöjan lite extra, med t ex en liten frottéhandduk. Till rutvävda vikblöjor (och vissa frottéblöjor) kan man använda en så kallad snappi, en mycket praktisk liten pryl att knäppa blöjan med så att den sitter bra på plats och inte läcker.

  Vika för en nyfödd

  Den här vikningen gör att man lätt kan anpassa större blöjor för pyttebebisar. Den går också att vika med rektangulära vikisar. Den enda egentliga nackdelen med den här vikningen är att den blir rätt bylsig i ryggen, men så länge man bär bebisen eller i alla fall undviker att lägga den på rygg på hårda underlag så är det inget som stör.

  nyfodd1.jpeg
  Vik in hörnen mot mitten.

  nyfodd2.jpeg
  Vik över ena hörnet ett par cm från mitten.

  nyfodd3.jpeg
  Vänd upp och ner.

  nyfodd4.jpeg
  Vik ut den andra vingen.


  nyfodd5.jpeg
  Vik ihop på mitten.

  nyfodd6.jpeg
  Klar att sätta på.

  nyfodd7.jpeg
  Fastknäppt med en snappi. Nu är det bara att dra över blöjbyxan.

   

  Trekantsvikning

  Det här är väl den klassiska vikningen. Men det finns en anledning till att den är populär, den är nämligen välsigt bra. En väl påsatt trekantsvikt blöja läcker i princip aldrig (om den inte blivit full för­stås). Man kan använda den här vikningen på nyfödda också, men då tar blöjan upp en väldigt stor del av bebisen om man trekantsviker en 80x80, men 70x70 eller 75x75 sitter den dock bra.

  trekant0.jpeg
  Vik på mitten.

  trekant1.jpeg
  Vik på mitten igen.

   

  trekant2.jpeg
  Ta tag i översta hörnet och dra ut till en trekant (får du ingen trekant utan bara trassel pröva att dra nedåt istället).

  trekant3.jpeg
  Så ska det se ut.

  trekant4.jpeg
  Vänd upp och ner.

  trekant5.jpeg
  Vik ihop den kvadratiska vingen till en limpa i mitten.

  Limpvikning

  När barnet börjat gå (och slutat bajsa kladdiga mängder i blöjan) är trekantsvikningen kanske onödigt komplicerad. Att limpvika är lätt som en plätt, vik blöjan på mitten två gånger och sen till en limpa av önskad bredd.
  Limpvikta blöjor fungerar tyvärr ganska dåligt med dra-upp-byxor, men en limpvikt blöja i en knäppbyxa är lätt att sätta på när barnet står upp. Lägg bara blöjan i knäppbyxan och knäpp på när barnet står upp.

  Tricket för att slippa bajsläckage

  Det magiska viket kallas det här tricket på nätet. Egentligen är det alldeles självklart, men det är typiskt sådan kunskap som behöver förmedlas mellan föräldrar, för det finns inte i nån bok.
  magiskaviket.jpeg
  Lägg barnet på blöjan (som är antingen vikt för en nyfödd eller trekantsvikt), vik upp limpan, gör sedan två eller flera veck på snibben när du för den runt benet. Se till att allt är tight och fäst med snappin (först i vänstra snibben, sen i högra och sist i limpan).

  snappi.jpeg

   

  Att sköta ullbyxor

  Att sköta ullbyxor är inte så komplicerat som många tror. Fuktiga ullbyxor hänger man bara på vädring och så omvandlar lanolinet (ull­fettet) kisset till såpa. Ullbyxor behöver bara tvättas om de är antingen bajsiga, läcker eller inte luktar fräscht efter vädring. Har det kommit bajs på dem tvättar man bara bort det lokalt med lite olivtvål, man behöver inte tvätta hela byxan. När byxorna läcker eller är ofräscha tvätta dem först, antingen för hand med olivtvål eller i maskin på ullprogram med ulltvättmedel, sen är det dags att ullkura. Lös upp ullkuren i varmt vatten, låt svalna och låt byxorna ligga och dra över natten. Skölj av det överflödiga lanolinet. Skulle byxorna läcka trots ullkurning kan man låta dem ligga några timmar i vatten med lite ättika, det löser upp eventuella kalkavlagringar som kan leda ut vätska. Stickade ullbyxor blir bara bättre och bättre ju mer de används, då de filtar sig i grenen och blir tätare.

  Bonustrix

  Sy en blöjpåse. När man är ute och far kan man förstås lägga blöta blöjor i en vanlig plastpåse, men det kan vara mer praktiskt (och miljöanpassat) med en påse i PUL-tyg. Man kan sy den med dragkedja, band eller tryckknappar. Det finns också färdiga att köpa. De kan tvättas tillsammans med blöjorna och när barnet blivit blöjfritt kan man använda påsen för att transportera blöta badkläder eller den fuktiga handduken efter gympan i skolan. Självklart kan man även sy av andra vattentäta material, såsom dusch­draperi, men jag är osäker på om man kan tvätta den i 60 grader då.

  Raka blöjor. Har du problem med att dina blöjor drar sig och blir rektangulära efter tvätt? Den bästa boten för det är att hänga dem noggrant, vik dem på mitten och häng dem sedan över strecket, ta tag i hörnen och dra dem riktigt kvadratiska.

  Bebis på pottan. Bajsiga blöjor är trist. Blöjfritt eller EC handlar om att man försöker se barnets signaler och erbjuda det att göra sina behov i en potta eller liknande redan från det att de är mycket små. Men det måste inte vara allt eller inget. En enklare variant är att, från det att barnen lärt sig sitta, sätta dem på pottan på morgonen, efter maten eller när de sett bajsnödiga ut och sitta med dem och sjunga lite, läsa en bok, leka lite eller vad som känts bra och roligt. Då kommer bajset ofta i pottan. Mycket praktiskt. Innan de kunde sitta själva kan man hålla dem över toaletten, men det är lite bökigare och en del barn tycker att det är obekvämt. Testa och lyssna på ditt barn. Vill de inte bli hållna, vänta tills de kan sitta. Lägg inte något prestationskrav varken på dig eller barnet, utan se det som en kul och praktisk grej att pröva. Om du vill.

  Rispapper. Rispapper är inte nödvändigt alls, men en del tycker att det är en praktiskt sak att använda. Bra att veta är att de kan tvättas i maskin och användas igen (om de bara blivit kissiga). Men spola för allt i världen inte ner dem i toaletten. Oavsett vad det står på förpackningen är de våtstarka och kan täppa igen rören och orsaka problem i ditt avlopp eller i reningsverket. Släng dem i soporna eller komposten.

  Torrare blöja. Tycker du blöjan känns för blöt och har inte möjlighet att byta med en gång? Man kan vika in extra uppsugande material i blöjan. En halv liten frottéhandduk eller en frottétvättlapp kan vikas in i limpan, beroende på hur lång tid det kan ta till nästa byte och hur mycket barnet brukar kissa.  Finns det tillräckligt med uppsugande material känns blöjan inte lika blöt mot huden heller. En fuktspärr som släpper igenom kisset, men känns torrt mot huden, tycker många är bra. Man kan köpa särskilda fuktspärrar i syntetmaterial eller själv klippa till av tunn fleece (t ex en gammal filt) men vissa barn är känsliga mot syntet. Man kan också virka fuktspärrsinlägg av superwashbehandlat merinoullgarn. Till dessa inlägg vill man använda superwashbehandlat garn eftersom det inte filtar sig och blir tätt som obehandlat garn. Man kan också köpa fuktspärr i silke, men kom ihåg att de ska tvättas som ull. Barn är olika känsliga, så man får pröva sig fram, ofta behövs ingen fuktspärr.


  Alternativ.nu | Om handboken | Support