Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Bilder

  För att göra trevliga artiklar vill man gärna ha med fina bilder. Det höjer läsvärdet avsevärt.

  Bildstorlekar

  Denna wiki är främst avsedd att användas på en datorskärm, inte utskriven på papper. Det innebär att det inte är nödvändigt med så väldigt stora bildfiler. Men det är inte heller nödvändigt att du skalar ner bilderna innan du laddar upp dem. Andra kanske vill använda samma bild på en annan sida, och då är det bra om de kan ändra storleken på bilden utan problem. När man infogar en bild i en text kan man anpassa hur stor den skall visas och wikin skapar då automatiskt en nedskalad version av bilden. Det innebär också att stora bilder inte behöver skickas till läsaren och skalas där.

  Ange källa

  Ange alltid en källa till en bild. Det gör det lättare att hitta fler bilder och gör att man lättare kan verifiera att bilderna verkligen är fria att använda på denna wiki. Dessutom är det trevligt att ge lite erkänsla till fotografen. När man laddar upp bilder till en sida så kan man även skriva in en beskrivning av bilden. Det är ett utmärkt ställe att ange källa. Se hur källan är angiven för bilden på morötter på denna sida.

  Bildgalleriet

  Den allra bästa bildkällan är kanske bildgalleriet på forumet. Där kan du hitta massor med bilder, ofta grupperade bra i olika ämnen. Dessa bilder är fria att använda på denna wiki, men ange källan för att ge erkänsla år fotografen.

  http://www.alternativ.nu/index.php?action=media

  Wikimedia800px-Carrots_..jpg

  Bilderna som finns på Wikipedia är normalt också fria att använda här, med vissa begränsningar. Typiskt innebär dessa begränsningar att man skall ange källan och fotografen. Du kan läsa mer om detta här:

  http://commons.wikimedia.org/wiki/Co...side_Wikimedia

  Andra bildkällor

  Det finns en hel massa bilder ute på internet, men inte alla är fria att använda. Här kan vi samla länkar till platser där man kan hitta fria bilder.

  Länklista

  http://luirig.altervista.org/cpm/
  Här hittar du många public domain bilder, alltså fria bilder, på växter. Dels fotografier, dels inscannade sider ur gamla floror.

  (Fyll på med fler bildkällor.)


  Alternativ.nu | Om handboken | Support