Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Tips och trix

  Här beskrivs ett antal intressanta script och andra tips och trix som det kan vara intressant att veta hur man använder. Du kanske har sett något på en annan sida, och vill gärna själv kunna göra likadant. Här kanske du får reda på hur du skall göra. Fyll på med fler tips och trix.

  Du kan strunta i detta om du tycker att det verkar krångligt. Någon annan kan lägga till skript på din sida, om du föredrar att skriva in text och information istället.

  Vill du använda något av skripten, med de dubbla paren måsvingar , är det bara att kopiera och klistra in på din egen sida. Du måste bara se till att ändra formateringen på den inklistrade texten till "Normal." När du kan se måsvingarna är formateringen "Plaintext (nowiki)" så att skriptet visas istället för utförs. Om du ändrar och ställer markören i skriptet så ser du var det står "Plaintext" i menyn ovanför editorn.

  Skript

  Skript är små textsnuttar som wikin tolkar när den skall visa en sida. Och som får wikin att stoppa in olika saker där. Det är ett sätt att programmera sidan så att den blir dynamisk och kan ändra sig när annat ändrar sig på andra ställen i wikin, utan att man behöver ändra manuellt. Dessa skript är det som gör en wiki som denna extra smidig och elegant att arbeta med. Efterhand som det kommer till fler sidor så uppdateras länkar och listor automatiskt.

  Automatisk innehållsförteckning, med navigering, för en sida

  Överst i denna text hittar du en innehållsförteckning. Du kan också lägga in en sådan på de sidor du skapar, om du vill. Den skapas med automatik av wikin där du lägger in texten:

  {{ page.toc }}

  Innehållsförteckningen byggs upp med automatik med hjälp av de rubriker du har skapat i din text. Rubrikerna måste vara av typen H1, H2 och så vidare, för att automatiken skall fungera korrekt. Om du vill kan du klicka på Ändra för att se precis hur det ser ut på denna sida.

  Innehållsförteckning på engelska blir Table Of Contents, alltså toc förkortat.

  För att skapa en innehållsförteckning som begränsas till tre rubriknivåer skriver dur:

  {{ wiki.toc{path: page.path, depth: "3"} }}

  Automatisk lista på underliggande sidor

  På en del sidor hittar du en lista på underliggande sidor. Exempelvis på sidan Djur hittar du en lista på sidor för olika djur. Det är ett smidigt sätt att bygga upp en hierarkisk struktur med information. Och det är väldigt smidigt eftersom listan med underliggande sidor automatiskt uppdateras om du ändrar namn på någon av sidorna, tar bort eller skapar en ny sida.

  Listan skapas med automatik av wikin där du lägger in texten:

  {{ wiki.tree { path: Page.Path, depth:1 } }}

  Page.Path är sökvägen till den aktuella sidan. depth anger hur många nivåer av undersidor man vill visa. Detta innebär att man kan visa en lista på underliggande sidor för någon annan sida än den aktuella, om du skulle vilja. Så här kan man visa de underliggande sidorna för sidorna Djur respektive Grönsaker:

  {{ wiki.tree { path: "/Djur", depth:1 } }}

  {{ wiki.tree { path: "/Odling/Grönsaker", depth:1 } }}


  Lista namn på alla författare

  De flesta mallarna har med ett skript för att visa en lista på personer som hjälpt till att skapa sidan. Om du vill kan du lägga till ett sådant skript sist på sidor som saknar det. Titta i slutet på denna sida för ett exempel. Så här ser skriptet ut:

  {{ wiki.contributors{ path: Page.Path } }}

  Automatisk visning av namn på läsaren

  Visste du, Anonymous, att du kan göra tilltalet lite extra personligt, genom att bädda in namnet på läsaren i en text? Kanske lite onödigt, men just du, Anonymous, kanske vill göra det på din "Min Sida"? (Det kan bli lite påfrestande om man gör det för mycket, eller hur, Anonymous?)

  Namnet på läsaren visas där du lägger in texten:

  {{ User.Name }}

  En lite mer avancerad variant, där man även tar hänsyn till att läsaren kanske inte är inloggad, kan se ut så här:

  {{ User.Anonymous ? "fegis" : User.Name }}

  Det behövs nu, eftersom du inte är inloggad, fegis!

  Länka in en text från en annan sida

  Ibland vill man kanske ha med en text eller ett avsnitt som redan finns på någon annan plats på wikin. Ett sätt är ju att lägga in en länk. Men man kan också tala om att ett visst avsnitt, från en annan sida, skall visas på denna sida. För att detta skall fungera korrekt så är det viktigt att man använder H1/H2/H3 som det är meningen att man skall göra.

  Här visas avsnittet "Ingredienser" från artikeln om Honungsjössar:

  {{wiki.page("/Mat/Bröd/Recept/Honungsjössar", "Ingredienser") }}

  • 1 l mjölk
  • 100 gr smör
  • 2 tsk salt
  • 2-2,5 dl honung (eller sirap)
  • 2,3 l rågsikt
  • 1 pkt jäst för söta degar
  • ca 5 dl vetemjöl special

  En viktig finess med detta är att om någon ändrar receptet på sidan om Honungsjössarna, så ändras alltså texten här med automatik.

  Länka in ett filmklipp från Youtube

  I vissa ämnen kan det vara intressant att ha en sida med länkar till instruktiva filmklipp med självhushållningsanknytning. Det är då möjligt att bädda in filmklipp från youtube, så här:

  {{ media{ source: "https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=d4746vgMS-w" } }}

  Det finns till och med en särskild knapp i editorn för att underlätta detta. Det är knappen märkt "Video". Bara klistra in länken till Youtube. Skriv gärna en kort beskrivning av vem det är som har gjort filmen och vad den handlar om, kanske kopiera från beskrivningen på Youtube.

  Bilder med effekter

  Det finns ett antal "specialeffekter" för bilder som man kan använda om man vill. Exempelvis denna:

  {{ image.polaroid("http://u.snelhest.org/i/2011/02/19_3434.JPG") }}

  Skapa en lista på sidor som innehåller ett visst ord eller en viss fras

  Det kan kanske vara intressant att snabbt hitta alla sidor som innehåller något speciellt ord. För att skapa en sådan lista med sidor som innehåller exempelvis orden "farlig" eller "farligt" kan du lägga in texten:

  {{ wiki.directory("Farligt Farlig") }}

  Om du istället vill söka efter en fras eller ett namn, måste du använda både enkel- och dubbelfnuttar så här:

  {{ wiki.directory('"Brun leghorn"') }}

  Lästips

  På framsidan till denna wiki finns en liten ruta med några lästips. Dessa lästips är några framslumpade sidor som är taggade med "tag:lästips". Så här ser skriptet ut:

  {{
  var FullList = wiki.getsearch("tag:lästips");
  var ItemMap = {};
  foreach (var i in Num.Series(1, 5)) {
     var MyPage = list.random(FullList);
     let ItemMap ..= { (MyPage.Uri):(MyPage.Title) };
  };

  foreach (var Uri in map.keys(ItemMap)) {
     var Title = ItemMap[Uri];
     web.html("<b><a href='" .. Uri .. "'>" .. Title .. "</a></b><br>");
  };
  }}

  Detta skript skapar en lista med upp till 5 framslumpade sidor, från alla sidor med "tag:lästips."

  Mer information om script

  Du kan hitta en hel del information och dokumentation här: https://success.mindtouch.com/Documentation/Scripting

  Men det är en risk för att en del saker inte stämmer, så det kan behövas lite experimenterande. Denna wiki är en äldre fri version, medan det som beskrivs där är för den senaste och modernaste versionen som kostar pengar...

  Författare:

   


  Alternativ.nu | Om handboken | Support