Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Vakthundar

    Innehållsförteckning
    1. 1. Väktare
    2. 2. Herde/vakt

    Jag kommer här att dela upp vakthundar i två kattegorier, dels rena väktare och dels herde och vakthundar. 
    Jag vill också poängtera att detta är en artikel utefter vad hunden avlats för, och inte vad den delas in i enligt SKK's regler. Jag antar att detta kan vara av ett större intresse för er här inne. Tilläggas ska också att detta enbart är vägledande och ingen garanti för en enstaka individ. 

    Väktare

    Exempel på raser:
    Rottweiler, riesenschnauzer, dobberman, dogue de bordoux, grand danois, cane corse, chow chow, keeshond, eurasier, hovawart, dalmatiner, akita, aidi, leonberger, old english sheepdog, shar pei, s:t bernard, berner sennen, dogo argentino, briard, bouvier des flandres, rhodesian ridgeback.

    I rasgruppen väktare hittar vi hundar som enligt deras ursprung är avlade för att vakta, självklart, men också som draghjälp (bouvier des flandres, berner sennen, dalmatiner, rottweiler, s:t bernard) viss vallning/boskapsfösning (briard, old english sheepdog, riesenschnauzer, bouvier des flandres, hovawart) och även en del jakt (akita, dogo argentino, dalmatiner, cane corso, rottweiler)
    Det är hundar som är väldigt arbetsvilliga om de får rätt arbetsuppgifter. 
    Temperamentet är lugnt, vaksamt, modigt, värdigt. 
    Briarden och dobermannen är "heta" och livliga. 

    De hundar som tillhör drag och boskapsfösare har ett frimodigt förhållningssätt till främmande människor och blir lätt vaksamma (riesen hovawart, rottweiler bland annat)

    De som tillhör jaktgrenen är ointresserade men vänliga till människor. En del hundar kan bli reserverade, framförallt eurasiern. 

    I förhållande till andra hundar så kan de bli skarpa, detta gäller framförallt rottweiler, riesen, hovawart, bouvier des flandres och bauceron. 

    Det är ganska tysta raser överlag, bortsett från dobermann som lätt blir gnällig och rottweilern som pratmorrar. Annars har de långt till skall, men säger till om det kommer någon obehörig. De kan också bita om det skulle behövas, de har alltså inte jäätelångt till bett. 

    Motions och arbetsbehov beror på vad för ras man har. Bruksraserna (rottweiler, dobermann, hovawart, riesen, bauceron bland annat) har ett stort behov - gärna över två timmar/dag medans övriga raser har ett något lägre behov. 

    Man bör också tänka på att dessa hundar kan få en stor resursaggression, så att öva detta tidigt med valpen är viktigt. Likaså miljöträning, hantering, lösträning, kontakt och sammarbete. 

     

    Herde/vakt

    Exempel på raser:
    Mastiffer (tibetansk, napoletansk, spansk, engelsk, pyrineisk INTE bull) pyrenéer, kuvasz, dogo canario, fila brasiliero, cao da serra da estrela, anatlosik herdehund, boer boel, ovtjarkor

    Här ska poängteras att just kuvasz har avlats på att jaga och då björn, varg, vildsvin. 
    Och att sredneasiatskaja ovtjarka är vad man kallar en rysk bergsschäfer och detta är en farlig ras.

    Det är lugna, stabila, vaksamma, modiga oc värdiga hundar. Detta är viktigt att känna till innan man väljer en sådan ras. 
    Man ska okcså veta att de är otroligt o-sammarbetsvilliga och svåra att motivera. 

    Da har ett ointresserat till skarpt förhållningssätt till människor och hundar, och kan bita och då ofta utan någon förvarning innan. På vissa kan man se att svansen står rakt upp och att yttersta spetsen "vinkar" som en förvarning innnan hunden attackerar. 
    De skäller sällan utan vaktar i det tysta. 

    Da behöver ha ett stort patrulleringsområde, och behöver få arbeta på egen hand. Däremot har de ett lågt arbets och motionsbehov (här måste man se till individen det finns de som kräver extremt mycket)

    Om du släpper en otränade herde/vakt så kan du räkna med att inte se den på mycket länge. Dass aktionsradie (det avstånd en otränad hund håller tills sin förare/ägare) är otroligt stor, och de kan utan problem "patrullera" flera mil om dagen. 

    Mycket viktigt med social träning här, både hundar och människor och andra djur. Också extremt viktigt att inte ha några konflikter med hunden, utan sammarbete och kontakt. 


    Alternativ.nu | Om handboken | Support