Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Hur en sida bör se ut

  Detta är ett exempel på en sida, så som vi bör försöka se till att alla sidor ser ut. Just denna text kallas ingress. Tanken är att denna sida kan fungera som "likare" så att det inte blir för stora skillnader i layout och utseende, även om det är många som arbetar parallellt.

  Detta förslag behöver naturligtvis inte följas slaviskt. Det finns annat som också ser bra ut, och som i så fall andra kan börja kopiera. I så fall får denna sida uppdateras efter det. Som allt annat på denna wiki så kan även detta ändras om vi anser att det behövs.

  Bakgrund

  Handboken är tänkt att bli en gemensam resurs för småskalig produktion och lantligt boende. Det är bra om man känner att handboken "hänger ihop" utseendemässigt, och även vad gäller stil och tilltal.

  Mallar

  Det finns ett antal mallar man kan utgå från för att snabbt få till "rätt" utseende. Denna sida är skapad med hjälp av mallen "Sida med rubriker". Men man kan lika gärna utgå från en blank sida.

  Uppbyggnad

  Tanken är att man bygger upp sidan på ett hyfsat strukturerat sätt, med hjälp av rubriker och text, så som denna sida är uppbyggd. Det blir lätt lite "stelt," men det kan man hantera genom att stoppa in lite extra bilder. Man bör undvika att experimentera för mycket med teckensnitt och liknande. Det är innehållet som skall vara det viktiga. Inte utseendet.

  Rubriknivåer

  Normalt räcker det fint att göra som i denna text, att ha totalt tre rubriknivåer:

  • Sidrubrik (Sköts av Handboken)
  • Avsnittsrubrik (använd H1)
  • Underavsnitt (använd H2)

  Ibland kan man kanske behöva även H3 och H4.

  H1-Rubrik

  Detta är med bara för att man skall se hur det blir med en H1-Rubrik.

  H2-Rubrik

  Detta är med bara för att man skall se hur det blir med en H2-Rubrik.

  H3-Rubrik

  Detta är med bara för att man skall se hur det blir med en H3-Rubrik.

  H4-Rubrik

  Detta är med bara för att man skall se hur det blir med en H4-Rubrik.

  Genom att använda denna typ av rubriker kan man smidigt skapa automatiskt uppdaterade innehållsförteckningar för sidan. Du kan se ett exempel på det i början av denna sida. Den innehållsförteckningen uppdateras alltså helt automatiskt om man lägger till nya rubriker eller ändrar rubriknivåerna. Om man använder fetstilt och olika stora fonter, så fungerar det inte.

  Anledningen att man skall använda just H1 som första rubriknivå på sidan är att sidorna då ser likadana ut, med samma typ av rubriker.

  Bryta flödet

  Ibland vill man kanske bryta upp flödet lite extra, för att det inte skall se för stelt ut. Ett knep kan vara att lägga in en tabell så att man kan skriva in lite text i en ruta lite utanför det normala flödet. Denna ruta består av en tabell med en enda rad och kolumn. Jag satte bredden till 40% och justering höger. Då "flödar" den normala texten till vänster, som här. Jag gjorde också bakgrunden ljusgul. 

  Dessutom kan man enkelt ändra hur H1/H2/H3 och brödtexter visas på hela wikin på en gång, om man skulle vilja det. Men bara om man låter bli att skapa sina egna stilar och rubriker.

  Typsnitt och textstorlekar

  Undvik att ange särskilda typsnitt, om det inte finns någon särskild anledning. Använd de "normala" inställningarna så långt det går.

  I vissa fall, exempelvis citat, kan det dock vara lämpligt att frångå detta. Om man håller sig till standarden så går det enkelt att ändra utseendet på hela wikin på en gång. Annars måste man in och peta överallt om man vill ändra utseendet.  

  Undvik att klistra in formaterade texter. De är nästan omöjliga att få likadana som texter som skrivs in. När du klistrar in en text, använd den mittersta klistra in - knappen, den med en Notepad-ikon på. Då klistrar du in ren text utan formatering. Du måste sedan manuellt fixa till rubriker och eventuellt radbrytningar så att det blir likt denna sida.

  Listor är bra

  • Ger överblick
  • Bryter flödet
  • Ger hållpunkt för blicken och struktur
  • Bra för att sammanfatta en längre text

  Bilder

  Uppbyggnaden av sidan blir lite stel när man följer dessa riktlinjer. Ett sätt att lätta upp det hela är att använda många bilder. Leta på bildgalleriet på forumet för att hitta passande bilder. Undvik att ha för stora bilder. Det är bättre med flera små som bryter det stela flödet av text ibland.

  Avslutning

  Avsluta gärna så som det är här nedan. Författare och träd med undersidor får du automatiskt med om du använder mallen "Sida med rubriker."

  Du kan också ha en lista med källor och länkar till andra sidor.

  Eller varför inte ett avsnitt "Önskemål om mer information" där du ber läsare att skapa nya avsnitt där de lägger till sådant som du inte vet lika mycket om?

  Detta är ett förslag

  Precis som allt annat på denna wiki är detta bara ett förslag. Förmodligen kan detta förbättras och förfinas. Kom med tillägg och förbättringar!

  Författare:

  Undersidor:


  Alternativ.nu | Om handboken | Support