Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Hur man bör uttrycka sig

  För att få en enhetlig och trevlig stil på handboken är bör vi försöka hålla oss till några enkla riktlinjer.

  Skriv inte i Jag-form

  Istället för att skriva "När jag slaktar en gås..." kan man t ex uttrycka sig "Ett sätt att...", "När man...", "En vanlig metod..." osv. Har du något du vill berätta om i jag-form kan du lägga det på din egen sida och länka dit från den allmänna sidan.

  Håll lagom längd på artiklarna

  Med pyttelite text på varje sida blir ett onödigt klickande på en massa sidor och i olika nivåer. För långa artiklar blir inte heller bra. Naturligtvis måste här få finnas variation, men som någon slags riktlinje brukar man säga att en text som är två gånger skärmen är lagom. Ofta kan det vara lämpligt att börja skriva om ett ämne på en enda sida och lägga in underrubriker för de olika styckena. När sedan texten med tiden sväller ut mer och mer kan man dela upp styckena på egna undersidor.

  Var objektiv

  Det finns olika sätt att göra saker på och olika sätt att se på saker. Om någon hävdar att rätt ystningstemperatur för fetaost är 30 grader, men du tycker att det är 25; starta inte krig genom att ändra varandras text. Kom överens eller skriv "En del ystar vid 30 grader, medan andra tycker 25 funkar bättre."


  Alternativ.nu | Om handboken | Support