Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

När det blir fel

  Saker och ting kan gå på tok ibland. Även på denna wiki. Här hittar du lite tips på hur du kan rätta till situationen då.

  Problem med externa länkar

  När man använder dialogen för att infoga en länk till någon extern websida så måste man vara noga med att använda hela länken, inklusive det inledande http://. Orsaken är att wikin annars inte uppfattar att det handlar om en extern länk, utan tror att det handlar om en länk till en lokalt lagrad sida. En sida som kanske inte finns ännu.

  Om du tar för vana att öppna webplatsen du skall länka till, och kopierar hela sökvägen från adressraden, så slipper du problem.

  Om du stöter på länkar i wikin som inte verkar fungera så kan detta alltså vara orsaken. Om du kan gissa vilken den rätta adressen skulle vara så kan du gärna korrigera länken.

  Problem med format och typsnitt

  Ibland stöter man på texter som någon annan lagt in som ser konstiga ut. Det beror på att man från början klistrat in formaterad text, kanske från ett ordbehandlingsprogram eller från en webb-sida. Vår wiki försöker behålla formateringen så långt möjligt. Det innebär att den inklistrade texten blir i stort sett omöjlig att få likadan som andra texter på wikin.

  Det finns tre "Klistra in" knappar. För att undvika problem med formatering som följer med bör man använda den i mitten, den med en "Notepad" på sig. Då klistrar man bara in ren text, utan formatering. Sedan får man manuellt fixa till formateringen, och kan då få utseendet att stämma med allt annat på wikin.

  För att korrigera detta i efterhand kan man kopiera hela texten och sedan klistra in den i Notepad. Sedan kopierar man texten i Notepad och klistrar in i wikin igen. Då blir det ren text. Sedan måste man gå in och fixa till rubriker och radbrytningar.

   

  Författare:

  Undersidor:


  Alternativ.nu | Om handboken | Support