Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Gräslök

    Innehållsförteckning
    1. 1. Allium schoenoprasum
      1. 1.1. Källa:

    Allium schoenoprasum

    Gräslök.jpg

    Gräslök har odlats sedan 1500-talet och bladen används som kryddgrönt i soppor, såser, sallader mm. Även blommorna kan ätas och används till sallader.
    Växten bildar täta tuvor av runda blad som blir ca; 30 cm höga. I norra Sverige odlas en separat variant som blir högre.

    Gräslök är flerårig och härdig i hela Sverige. Den kan skördas under lång tid och blir bladen bruna kan den klippas ned så kommer färska fina blad underifrån. Vill man vara säker på att alltid ha tillgång till gräslök rekomenderas flera tuvor som klipps ned vid olika tillfällen. Bladen går också utmärkt att frysa färska.

    Det finns vild gräslök i Sverige, främst på Öland och östkusten. Den går att äta på samma sätt som domesticerad gräslök men bladen vissnar mycket tidigt vilket ger den en väldigt kort säsong.



    Källa:

    Botaniska trädgården, Lunds universitet; Lökar på bordet

     


    Alternativ.nu | Om handboken | Support