Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Gäss

  Innehållsförteckning
  1. 1.  

   

  DSC00942.jpgGäss är ett bra djur att börja med. De är lätta att sköta, billiga i foder, håller gräset kort och ger både ägg och kött. Framför allt är de trivsamma djur som skapar en god stämning på gården, samtidigt som de vaktar den och varnar när man får besök. 

    Av fjäderfän är nog gåsen den intelligentaste och mest läraktiga. Det är t.ex väldigt lätt att lära dem att komma på inkallning. Det sägs att det t o m går att lära dem att dra i ett snöre i en ringklocka när de vill ha mat.

    Innan man skaffar gäss bör man fundera på vatten. Även om de inte är lika vattenfixerade som ankor, trivs de absolut bäst om de kan bada i rent friskt vatten varje dag. Har man ingen naturlig sjö, bäck eller damm bör man bygga något de kan bada i ibland. Måste man dessutom hämta vatten för hand i en brunn 300 m bort kanske man ska fundera på ett annat djur. Det är enda kruxet, annars är gåsen ett enormt lättskött och tacksamt djur.

   Gäss är omutbara väktare.  De betraktar gården som sin och släpper inte in inkräktare utan ett herrans liv. Kommer det någon de inte känner igen och litar på springer de fram  med sänkta huvuden och ett argsint väsande. Det är sällan gäss verkligen biter, annat än gåskarln vaktar en hona som ruvar eller har gässlingar. Då kan han vara rejält aggresiv, men historier om avbitna fingrar är skrönor. Vanligare än att bli biten, är det att man får ett slag av en vinge, vilket inte är helt smärtfritt det heller. 

    När en gåsflock betar är det alltid någon som håller vakt och gapar till vid minsta fara. Kom ihåg detta om du blir angripen av gäss: Fortsätt gå emot dem och visa dig inte rädd. Då är de inte så kaxiga längre, utan vänder kraxande och förödmjukade om. När du så föst bort dem en bit och ska gå därifrån är det troligt att gåshanen springer efter dig och låtsas inför de andra att det är han som jagar iväg dig. 

    Även om man  alltså lätt kan ta sig förbi en gåsflock, kan man aldrig göra det utan ett fantastiskt oväsen. Gässen är, till skillnad från hundar, omutbara på det planet och det har man tagit fasta på när man använder gäss för att vakta runt fängelser.

   Gäss är köldtåliga och man kan ha dem utomhus året runt, det räcker egentligen om de har en torr och vindskyddad plats att dra sig tillbaka på där de kan ligga torrt på halm. Finns det räv där du bor så stäng in gässen på natten. Inomhus bör de ha minst en kvadratmeter per gås. Vatten får man rigga upp på något smart sätt eftersom de slabbar så hemskt. T ex en balja utanför boxen som de når mellan spjälor etc.

  Alternativ.nu | Om handboken | Support