Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Gåsraser

   

  Grågåsgrågås.jpg

  Grågåsen, tamgåsens vilda stamform, är mycket lätt att tämja. Den är ganska liten (3,5-4 kg) och välformad. Den är som namnet nämner grå med vågrandning bakåt på kroppen och vit gump. Vingarna är långa och kraftiga; den är en god flygare. Näbben är orange och benen är gråröda. Äggen är gråvita och väger minst 110g.

  Ölandsgås

  En gås som i färgteckningen liknar skånegåsen men är betydligt mindre (3,5-5 kg) och värper något färre ägg. Ölandsgåsen påminner både i beteende och kroppsstorlek om dess vilda släkting, grågåsen. Den flyger också lättare än de tyngre raserna. Den är tyvärr sällsynt och den hotar att helt försvinna om inte fler börjar föda upp den. Äggen är vita och väger minst 120g.
  ölandsgåshona.jpg
   

  Italiensk gås

  En vit gås som värper bra. Ättling till de gäss som romarna använde som väktare. Den väger 6-7,5 kg. Näbb och ben är orangefärgade. Äggen är vita och väger minst 160g.

  Emdengås

  En vit svanlik gås som väger mellan 10 och 12 kg, den har dubbel bukpåse och de vita äggen väger minst 170g.

  Toulousegås

  En grå fransk tung ras, 8-10 kg. Dess hakpåse och bukpåse, som nästan släpar i marken, gör att den ser verkligt fet ut. Det är denna gås som i Frankrike utsätts för tvångsmatning för att producera gåsleverpastej. Toulousegåsen är mycket lugn.
  toulouse.jpg

  SkånegåsenSkånegås.jpg

  Denna tunga skånska karaktärsfågel, har vit kropp och är gråbrunbrokig på huvud, rygg och lår. Näbb och ben är orangefärgade. Vikten kan bli uppemot 10 kg. Den växer snabbt och är härdig men lägger inte så många ägg per säsong (20-30st.)Äggen är vita och väger minst 150g.


   

  Knölgås

  Är en annan mycket lugn ras. Den härstammar inte från grågåsen utan från vilda svangäss (Anser cygnoides). Därifrån har de ärvt dels sinlånga hals men också deras karaktäristiska knöl ovanför näbben. Knölgåsen är ganska liten, 4-5 kg. Färgen är antingen vit eller grå med vit framsida på halsen och vit gump. Över den rödgula näbben sitter näbbknölen. Äggen är vita och väger minst 120g.

  36906012303_ebc2744988_k.jpg

  Amerikansk gulgås

  Är en ras som i Sverige inta har blivit så känd förens på senare tid. Den har storlek som en emdengås men har en mörk-ljus guldbrun färg. Den är härdig och har ett trevligt temperament. Äggen är vita och väger minst 150g.
  35424743273_34ab195b64_k.jpg

   

  Författare:


  Alternativ.nu | Om handboken | Support