Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Att skaffa höns

  Innehållsförteckning
  1. 1. Tid och arbete
  2. 2. Ekonomi

  Att skaffa höns innbär mycket. Tid, pengar och ork. Men i gengäld så får du förhoppningsvis ägg varje dag och massor av glädje och energi.

  Tid och arbete

  Tänk först på om du har tid till höns! Du kommer få vara hos dem varje dag och kolla till, byta vatten och fylla på mat, samt öppna och stänga till utegården eller ut fritt på gården, om du nu har tillgång till utegård eller att de får gå helt fritt. Du måste även städa hönshuset minst en gång i månaden. Och, det viktigaste, samla in äggen varje morgon! Men, vem vill inte göra det?

  Efter tid så kommer pengar och ork. Det kan vara ganska jobbigt när höns blir sjuka eller det händer en olycka, det är en del av orken. Psykisk ork. Att ha djur innebär också förluster och sorg, även om inte höns betyder så mycket för många så känns det nog lite när en tupp eller höna blir tagen av ex. räven. Död och liv går hand i hand.

  Den andra kanske viktigare orken är den fysiska. Det beror ju självklart på hur många höns du har, men att lasta in och ut sand eller bära 20 kg säckar till hönshuset kräver en viss ansträngning. Oftast inget problem för vuxna människor, men det beror ju också på den personliga konditionen och styrkan.

  Ekonomi

  Pengar är ett omtalat kapitel. Tjänar man pengar på att skaffa höns och bli oberoende av ägg?

  Det är en fråga som är svår att besvara, det hänger mycket på vad man kan få tag i för foder och varifrån. Har man höns för husbehov och köper färdigfoder från butik så är det inte ekonomiskt fördelaktigt, så mycket kan nog sägas. Men det finns ju möjlighet att köpa spannmål från lokala bönder och blanda eget foder, eller till och med odla lite spannmål själv, och då kan det bli billigare med egen äggproduktion även i mindre skala.

  Inköpet av hönor är också en sak som kan vara av ekonomisk betydelse.. Rashöns är ju trevligt och därigenom kan man ju också göra en insats för rasbevarande samtidigt som de kan vara bättre anpassade för ett "klenare" foder och svenskt klimat, men de är oftast relativt dyra i inköp. En billigare variant är att köpa uttjänta höns från någon stor äggproducent, och då gör man ju också en behjärtansvärd insats för de hönor som får komma ut i "friheten". De hönor man köper därifrån är långt ifrån "förbrukade" för äggproduktion för självhushållaren och kommer att ge ägg i en hel del år framöver.

  Att sälja ägg brukar kunna gå ganska lätt, speciellt om man har ett annat arbete så att man kan sälja till arbetskamrater o.s.v. och därigenom få in lite pengar för det eventuella äggöverskott man har. Uttjänta hönor ger ju också ett visst ekonomiskt tillskott om man använder köttet för att göra en god hönssoppa.

  Men för de flesta hönsägare med liten produktion är det inte ekonomin som är det viktigaste, hönsen i sig själva är skäl nog, och vetskapen om att äggen man äter kommer från lyckliga hönor. När man väl skaffat sig höns så ångrar man sig inte.

  Lycka till!


  Alternativ.nu | Om handboken | Support