Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Gödselvatten

    Beroende på jordens fruktbarhet kan all krävande gröda (t.ex. kål, majs) ges ytterligare tillväxtmöjlighet med någon slags gödselvatten.

    Gödselvatten av kreatursspillning

    Gödselvatten (tyska Jauche) består av urin, spillning och vatten som av mikroorganismer genom jäsning sönderdelar och förvandlar materialet. Detta görs i gödselbehållare och bör luftas genom regelbunden omröring (minst 1 ggr/dag) så att anaerob förruttnelse undviks.

    Gödselvattnet skall som alla sådana förtunnas, 1 liter gödselvatten på 10 liter vatten. Detta är lämpligt som starthjälp under första vegetationsperioden. Observera att denna metod används för krävande växter. Var försiktig med ett oluftat gödselvatten! Den starka lukten av ammoniak hos ett sådant blir, även förtunnat, till lockbete för insekter.

    Gödselvatten av olika växter

    Av brännässla, maskrosor, kålväxter, comfrey eller fågelträck (till 25 kg färsk, respektive 5 kg torkad fågelträck vardera 100 liter vatten) kan genom jäsning en fullgod gödselvätska framställas. Vid beredning av särskilt brännässelvatten rådes till följande: de gröna växtdelarna läggs med tyngd i botten i en jutesäck som placeras i tunna som fylls med regnvatten (helst). Materialmängd är 8-10 kg färska nässlor till 100 liter vatten eller 1 kg torkade till samma mängd vatten. Tack vare jutesäcken kan de lämningar som blir kvar efter jäsningen lätt lyftas ur tunnan och gödselvattnet behöver inte täppa till munstycken i vattenkannor eller sprutor. Vattentunnan bör täckas med ett trägaller, så att luft kan cirkulera och fåglar och andra små djur inte drunknar i den. Det är lämpligt att röra om i tunnan en gång om dagen samt första gången strö i en handfull stenmjöl, vilket hindrar obehaglig lukt.

    Så snart som gödselvattnet blivit mörkt och inte längre jäser, kan det användas. Före användning förtunnas det 10 till 20 gånger. Med det förtunnade gödselvattnet vattnas rotområdet runt växten. Om vätskan träffar bladen måste dessa omedelbart spolas av med rent vatten. Var noga med att vätskan aldrig hamnar på sallatens hjärtblad.

    Förebyggande växtskydd

    Det förebyggande växtskyddet handlar i första hand om en förstärkning av kulturväxterna och en förminskning av faran för skadedjurs- och sjukdomsangrepp och kan användas innan en större skada är ett faktum.

    Särskilt viktiga hjälpmedel i det förebyggande växtskyddet är olika örtvätskor, d.v.s. jästa och kokta sådana eller okokta teavdrag. Till alla dessa bör om möjligt regnvatten användas, både till förtunningen och avdraget.

    Starkt solsken skall absolut undvikas vid spridningen. Ett undantag utgör dock det kiselhaltiga åkerfräkenteet, som sprides i solsken tidig förmiddag och sen kväll.

    Olika örtavdrag

    Vanligast används brännässla, åkerfräken comfrey och malört. Det noggranna förfarandet i 100 liters fat har redan beskrivits. För framställning av mindre mängder användes 10 liters hink. Har vi färska växter fyller vi hinken helt, packar materialet lätt och fyller på vatten till kanten. Om vi använder torkad drog räcker ca 200 g på 10 liter vatten.

    Kokt örtvätska: Låt färska eller torkade växter stå och svälla i vatten en dag, placera kärlet på svag värme, låt koka i 20 min, låt svalna under lock.

    Te: Sönderskurna eller torkade växter får endast dra i hett vatten. (Anm: åkerfräkente kokas alltid som kokt örtvätska.)

    Teavdrag: Färska eller torkade växter får dra högst 3 dagar i vatten, får ej jäsas. Silas före användning. Efter sprutning och bevattning av örtmedel kan andra hjälpmedel användas. Så t.ex. såplösning (2%-ig) mot bladlöss, natronvattenglas (22%-ig) för sprutning under vintern mot svamp sjukdomar på bärbuskar och fruktträd.

    Sprutplan för användning av jästa, kokta och (okokta) teavdrag från örter

    Ört

    koncentration

    tid

    art

    ändamål

    Brännässla el comfrey jäst vätska

    1 kg färsk brännässla el. comfrey i 10 l vatten

       

    insektsavvärjning och stärkande på hela växten

     

    20 ggr förtunning

    hela året

    växt

     
     

    10 ggr förtunning

    hela året

    jord

     

    Starka kokta el okokta teavdrag

    1 kg färsk el 100-150 g torkad brännässla på 10 l vatten, oförtunnat

    hela året

    växt

    mot angrepp av löss eller som tillägg till kompost

    Åkerfräken kokt eller teavdrag

    1 kg färsk åkerfräken el 150 g torkad i 10 l vatten, spädes 5 ggr blandas med nässla

    hela året, början av våren, sprutning före knoppn, på sommaren på morg i solsken

    växt

    stärker växten mot sjukdomar, skorv och rost, falsk och äkta mjöldagg, krussjuka, röd spindel, kvalster

    Renfana, jäst, kokt och okokt teavdrag

    3 kg färskt material på 10 l vatten

       

    alla sorters ohyra, ex. jordgubbsvivel, hallonbagge, blad- geting, mot rost och mjöldagg

     

    oförtunnat

    vinterbesprutn

    växt

     
     

    oförtunnat

    sommar

    jord

     
     

    2 ggr förtunnat

    sprutn efter blomning

    löv

     
     

    1 1/2 ggr förtunnat

    höstbesprutning

    växt

     

    Träjon (ormbunke, Dry- opteris Felix mas) jäst el. kokt

    5 kg färskt el 0,5-1 kg torkat mate- rial i 10 l vatten, jäst el. kokt

    vinterbesprutn tidig vår och senare hela året

    växt växt jord och växt

    vid angrepp av blod- el. sköldlöss, ev. mot sniglar, vid kalibrist som komposttillägg

    Maskros jäst, kokt el teavdrag

    1,5-2 kg färsk växt som jäst el kokt i 10 l vatten utan förtunning

    vår och höst

    jord och växt

    växt stimulans, kvali- tetsförbättring (som komposttillägg)

    Kamomill kokt el. teavdr.

    små mängder, som te för människor

    sommar

    växt

    stimulerande för kulturen, till betning av frö, som komposttillägg

    Malört jäst, kokt el. teavdrag

         

    bladlöss, rost, björn- bärskvalster, bladlöss

     

    1 kg färsk växt på 10 l vatten utan förtunning

    vår

    växt

     
     

    2 ggr förtunnat

    höst eft beskärn

    växt

     
     

    3 ggr förunnat

    juni-juli

    växt

     

    Kvassia-åkerfräken kokt tills med såpa (för fruktodl. snålt med såpan!)

    150 g kvassia kokt i 2 l vatten + 2 l kokt åkerfräkente+250 g såpa förtunnas med vatten till 10 l

    vår till höst vid behov

    växt

    bladlöss och andra skadedjur

    Fotnot: Översättning ur Fernschule der Landwirtsehaft, Weiterbildung febr 1980 A Sturzenbeeker.


    Alternativ.nu | Om handboken | Support