Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Areal för självförsörjning

    Innehållsförteckning
    Inga stycken

    Det här är en fråga som många självhushållningsintresserade funderat över. Det är väldigt mycket som spelar in. En viktig faktor är förstås hur mycket man äter av just det man vill vara självförsörjande på. Äter man väldigt lite grönsaker så går det förstås inte åt så stor yta för att bli självförsörjande på just grönsaker. Andra saker som spelar in är:

    • Hur intensivt man odlar. I ett litet trädgårdsland med odlingsbäddar kan växterna stå tätt, få gödselvatten och gräsklipp och på andra sätt bli optimalt ompysslade. Det kan då då ge betydligt mer skörd per kvadratmeter än när man odlar på ett fält med långa rader. Samtidigt får man kanske mindre skörd per satsad arbetstimme.
    • Växtzon, jordmån och andra lokala förutsättningar.
    • För den totala ytan spelar det också in vilken blandning av grödor man väljer eftersom vissa ger betydligt mer per kvardrameter.

    (Här fokuserar vi på hur stort "grönsaksland" man behöver göra i ordning. Vi bör även ha en text om hur mycket total yta man behöver, dvs inkl spannmål, oljeväxter, bete, foder osv osv För blandkostar, vegetarian resp vegan. Den som vill påbörja en sådan text kan kontakta petter@alternativ.nu och få några gamla men bra artiklar från Åter i ämnet, att använda som studiematerial)

    I denna tabell kan vi lista olika grönsaker, uppskattade hektarskörd, rekommenderat årsintag och beräknat ytbehov för självförsörjaren. Man får naturligtvis ta hänsyn till att siffrorna inte stämmer med den egna skörden eller konsumtionen, men det kan ge en liten fingervisning. Bäst är nog att lägga på 20-30% för missväxt etc.

     

    Här är ett utmärkt arbete av Jenny Helsing: http://www.diva-portal.org/smash/get...FULLTEXT01.pdf 

    Fint om någon kunde sammanfatta det och föra in uppgifter i tabellen: 

     

    Gröda

    Avkastning

    Årsbehov per person (kg) Odlingsyta per person (m2) Kommentar
    Potatis 25 ton/ha 85 50 Egentligen blir det 34 m2, men här är tillägg för spill och egen produktion av sättpotatis
    Morötter        
    Kålrot        
    Rödbeta        
    Lök        
    Majs        
    Vitkål        
    Broccoli        
    Blomkål        
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
           

     

     

     

     

     

    Detta äter medelsvenson på ett år: 

     
    84 kilo kött per person och år
    28,5 kilo hel fisk, mest lax, räkor och sill eller strömming.
    8-9 kilo kyckling
    200 ägg
    18 kilo ost
    111 liter mjölk
    1,6 kilo smör
    80 kilo spannmål
    45 kilo socker
    55 kilo potatis
    10 kilo tomater
    4,3 kilo gurka
    10 kilo morötter
    6,9 kilo lök
    5,7 kilo sallat och kål
    1,3 kilo purjo
    1,1 kilo blomkål
    16,1 kilo citrusfrukter
    15,8 kilo äpplen
    1,5 kilo jordgubbar + andra bär

     

     


    Alternativ.nu | Om handboken | Support