Areal för självförsörjningInnehållsförteckningInga styckenDet här är en fråga som många självhushållningsintresserade funderat över. Det är väldigt mycket som spelar in. En viktig faktor är förstås hur mycket man äter av just det man vill vara självförsörjande på. Äter man väldigt lite grönsaker så går det förstås inte åt så stor yta för att bli självförsörjande på just grönsaker. Andra saker som spelar in är:
(Här fokuserar vi på hur stort "grönsaksland" man behöver göra i ordning. Vi bör även ha en text om hur mycket total yta man behöver, dvs inkl spannmål, oljeväxter, bete, foder osv osv För blandkostar, vegetarian resp vegan. Den som vill påbörja en sådan text kan kontakta petter@alternativ.nu och få några gamla men bra artiklar från Åter i ämnet, att använda som studiematerial) I denna tabell kan vi lista olika grönsaker, uppskattade hektarskörd, rekommenderat årsintag och beräknat ytbehov för självförsörjaren. Man får naturligtvis ta hänsyn till att siffrorna inte stämmer med den egna skörden eller konsumtionen, men det kan ge en liten fingervisning. Bäst är nog att lägga på 20-30% för missväxt etc.
Här är ett utmärkt arbete av Jenny Helsing: http://www.diva-portal.org/smash/get...FULLTEXT01.pdf Fint om någon kunde sammanfatta det och föra in uppgifter i tabellen:
Detta äter medelsvenson på ett år: 84 kilo kött per person och år
28,5 kilo hel fisk, mest lax, räkor och sill eller strömming.
8-9 kilo kyckling
200 ägg
18 kilo ost
111 liter mjölk
1,6 kilo smör
80 kilo spannmål
45 kilo socker
55 kilo potatis
10 kilo tomater
4,3 kilo gurka
10 kilo morötter
6,9 kilo lök
5,7 kilo sallat och kål
1,3 kilo purjo
1,1 kilo blomkål
16,1 kilo citrusfrukter
15,8 kilo äpplen
1,5 kilo jordgubbar + andra bär
|
|