- 1.1. Klimatet
- 1.2. Jordarten
- 1.3. Växternas egenskaper
- 1.4. Rotmassan
- 1.5. Uppslutningsförmågan
- 1.6. Näringsbehovet
- 1.7. Tiden för näringsupptagandet
- 1.8. Sjukdomar
- 1.9. Beskuggningsförmågan
- 1.10. Ogräsbekämpningen
- 1.11. Förfruktsvärdet
- 1.12. Andra synpunkter
- 1.13. Grundregler
- 2. Några exempel på växtföljder
VäxtföljdInnehållsförteckning
<style type="text/css"></style> Växtföljden, som anger den ordning som de olika grödorna odlas på ett och samma skifte, är ett viktigt inslag i den organisk biologiska odlingen. I den konventionella odlingen sår man numera ofta stråsäd många år i följd och försöker kompensera de negativa konsekvenserna med ökade insatser av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. En rätt anordnad omväxling mellan grödor av olika egenskaper kan bidra till: att minska behovet av mekanisk bearbetning för att bevara jordens struktur. att på ett ekonomiskt sätt utnyttja såväl jordens näringsförråd som de tillförda gödselmedlen. att bekämpa ogräs samt att minska faran för förluster genom växtsjukdomar och skadedjur. Vid planeringen av en växtföljd är det en mängd faktorer man måste ta hänsyn till: Klimatetbestämmer i hög grad växtodlingen. Följande grödor är lämpliga i olika delar av Sverige.
Jordartenpåverkar växtodlingen enligt följade riktlinjer;
Växternas egenskapersom påverkar deras plats i växtföljden:
Rotmassanhos en gröda är av stor betydelse för bibehållandet av jordens mullhalt och efterföljande grödas näringsförsörjning. Uppslutningsförmåganhos olika växter beror dels på rot systemets storlek, dels på dess förmåga att avge ämnen som stimulerar nedbrytningen av svårlösliga mineraler. Näringsbehovethos olika grödor varierar inom vida gränser, särskilt vad beträffar kväve och kalium. Tiden för näringsupptagandetär hos en del växter koncentrerat till början av utvecklingen medan andra tar upp näring likformigt ända fram till mognaden. De förra behöver större tillgång på lättillgänglig föda. Sjukdomarhos växterna är ofta orsakade av att grödor som angrips av samma slags sjukdomar odlas för tätt efter varandra. Beskuggningsförmåganär av stor betydelse bland annat för jordstrukturen. En bladfattig gröda lämnar jorden torr och hopslagen efter sig. Ogräsbekämpningenunderlättas också av skuggande växter som kan hämma eller kväva ogräsen. Hackrensade grödor ger ytterligare möjlighet att direkt bekämpa ogräsen. Förfruktsvärdethos en gröda är, förutom alla ovanstående egenskaper, beroende av efterföljande gröda. Man kan dela in våra odlade grödor i följande huvudgrupper; stråsäd, trindsäd (ärtor och bönor) rotfrukter/oljeväxter vallväxter. En del av dessa gruppers egenskaper har sammanställts i tabell 1 Andra synpunktersom man bör ta hänsyn till vid växtodlingsplaneringen:
GrundreglerMan kan på grundval av vad som ovan sagts ställa upp följande grundregler:
Några exempel på växtföljderI sydsverige är det oftast ganska lätt att ordna en omväxlande växtföljd. På en gård med djur kan den se ut så här: (Endast huvudgrödor angivna-insådd och stubbgrödor används då det är möjligt)
Om jorden inte passar för luzern sås en klöverrik vall. På gårdar utan djur får vallen ersättas av ettårig gröngödsling och avsaknaden av stallgödsel får ersättas av ökad odling av t.ex. ärtor och åkerbönor. I mellansverige är det ofta svårare att ordna omväxling mellan grödtyper. På en djurgård i skogsbygden kan till exempel följande växtföljd användas:
I slättbygder kan det se ut så här
På gårdar utan djur kan man försöka få in vall i växtföljden genom att odla klöverfrö, luzern till fodertork eller eventuellt hö till avsalu. I Norrland är foderväxtodlingen viktigast.
Ofta måste avvikelser göras från den växtföljd man bestämt sig för på gården, beroende på väderlek och andra förhållanden. Många tillämpar därför helt fri växtföljd där ingen bestämd ordning mellan de olika grödorna förekommer. Detta kan gå bra för kunniga jordbrukare som väl känner sin jord, grödornas krav och risken för växtföljdsjukdomar. I de flesta fall är det dock värdefullt att ha en viss växtföljd som riktpunkt, även om man gör stora avsteg från den. Grödornas egenskaper. Tabell 1
|
|