Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Gojibär

  Bredbladigt Bocktörne

  Lycium chinense

  Lycium barbarum 'chinense'

  Bocktörne är en lövfällande upp till två meter hög buske som växer förvildad längst de sydsvenska kusterna. Ursprungligen kommer den från Kina där den odlas kommersiellt. Bären importeras till Sverige och säljs i framförallt hälsokostbutiker under namnet Gojibär.
  Bären används i maten, då ofta i ris, grytor och soppor i kombination med kyckling, fläsk och grönsaker men även i många olika drycker som juice, vin, té och öl.
  Härdigheten anges oftast till zon 1-2 men det finns uppgifter om att den klarar kyligare klimat. Plantera den för säkerhetsskull på en varm och solig plats.

  Det finns många rykten om goibär allt från att de skulle vara giftiga till att de har en undergörande verkan. Det är svårt att få rättsida på vad som är sant men med tanke på hur stora mängder som äts i Kina så bör man nog inte oroa sig för mycket. För säkerhets skull kan man akta sig för omogna frukter och inta försiktighet vid förtäring av bladen. Troligen kommer ryktena om växtens giftighet från att den tillhör familjen potatisväxter (Solanaceae) som innefattar många giftiga växter.


  Den närstående arten Lycum barbarum eller vanligt bocktörne används på samma sätt och de förväxlas lätt.


  Alternativ.nu | Om handboken | Support