Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Sorbushybrider

  Familjen Rosaceae

  Den ryske växtförädlaren Iwan Wladimirowitsch Mitschurin ( 1855 - 1935 ) framställde nya bärsorter som var anpassade till ryskt klimat. Han använde rönn och oxel som han korsade med olika andra arter. Tex Aronia, Crataegus ( Hagtorn ), Mespilus ( Mispel ), Malus ( Äpple ) och Pyrus ( Päron ). Träden blir mellan 2 m och 4 m höga och anses klara - 35 grader C. Bladen ser ofta ut som ett mellanting mellan de korsade arterna. Bären varierar i storlek och smak. Finska undersökningar visar att bären innehåller höga halter av antioxidanter och C-vitaminer.

  Odling

  Sorbushybriderna är lättodlade och har ungefär samma krav som den vilda rönnen. Den trivs på de flesta jordar och bör stå soligt för att ge bra skörd.

  Förökning

  Vanligen ympas sorbushybrider på grundstammar av rönn men troligen kan andra inblandade arter användas. Ett litet försök antyder att sorbushybrider är svårare att ympa än äpple och päron.

  Användning

  Bären kan användas till saft, gelé eller marmelad. De här hybriderna tillför nya smaker vilket gör att det är möjligt att testa fram nya produkter. Sannolikt är vissa sorter mycket bra till att använda tillsammans med mer vanliga bär. Möjligheterna är många.

  Sorter

  Burka

  Litet träd som blir ca 2 m. Burka är en korsning mellan Sorbus och Aronia och det märks på bärens smak.

  Dessertnaja

  Eliit

  Granatnaja

  Krassavitsa

  Likjornaja

  Orangevaja

  Ett litet träd som har ganska små röda bär. En sorbushybrid med goda bär som man kan äta färska. Tyvärr tycks den vara nästan omöjlig att få tag på.

  Rubinovaja

  Titaan

  Zoltaja

   

   

  Balsgård har en liten samling av Sorbushybrider. Eventuellt går det att köpa ympkvistar därifrån.

  Källor

  Leif Blomqvist: Trädgårdens bär

  www.garden-shopping.de


  Alternativ.nu | Om handboken | Support