Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Mispel

  Innehållsförteckning
  1. 1. Mespilus germanica
  2. 2. Sorter
    1. 2.1.1. Apyrena
    2. 2.1.2. Bredase Reus
    3. 2.1.3. Macrocarpa
    4. 2.1.4. Metz
    5. 2.1.5. Nottingham
    6. 2.1.6. Royal
    7. 2.1.7. Westervald
    8. 2.1.8. Källor

  Mespilus germanica


  Mispel är en buske eller ett litet träd med vita 5 cm stora blommor och runda brungröna frukter som är sträva och rika på garvsyra. Det är först när frukten är övermogen som den blir ätlig.
  Växten är självfertil men det finns motstridiga uppgifter om härdigheten. Med säkerhet kan Mispel odlas i zon 1-2 men även zon 4 och långt upp längst Norrlandskusten nämns i en del källor. Kan vara sortberoende.
  Idag odlas Mispel främst som prydnadsväxt men efter första frosten på hösten kan man skörda de hårda frukterna som kokas till sylt, gelé eller marmelad. Man kan antingen göra ren mispelsylt eller blanda den med andra frukter. Låter man den plockade frukten ligga svalt och ljust i några veckor ändrar fruktköttet färg från vitt till brunt och får en övermogen, lite degig konsistens och kan då ätas utan tillagning. I Ungern är detta ett traditionellt tillbehör på julbordet. Låter man frukterna sitta kvar på träden kan de ätas direkt från grenen i januari.


  Sorter

  Idag för mispeln en tynande tillvaro och sorter förädlade för fruktens skull är ovanliga eller obefintliga. Har du ett gammalt träd kan det vara värt att ta vara på, det kan vara någon av de kärnfria storfruktiga sorterna.


  Apyrena

  Kärnfri sort

  Bredase Reus


  Macrocarpa

  Ovanligt storfruktig sort

  Metz

  senmognande

  Nottingham

  Royal

  storfruktig

  Westervald

   


  Alternativ.nu | Om handboken | Support