Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Frukt och bär

  Innehållsförteckning
  Inga stycken

   

  Det finns inget som är så tacksamt att odla som bärbuskar och fruktträd. Med en ganska liten ansträngning så får man skörd varje år. Det finns arter och sorter som passar i den jordmån du har. Sand, lera eller torv, fuktigt eller torrt, det går alltid att hitta en bärbuske som passar. Du kan hitta bärbuskar och fruktträd som passar den lilla radhustomten men också det stora hushållet med stora odlingsytor.

  Vill du rama in tomten med en häck? Då kan du plantera en friväxande häck med olika bärbuskar där man kan ta en näve bär när man går förbi. Eller varför inte en häck av äpplen och päron ympade på svagväxande underlag.

  Frukt och bäråret börjar när snön smält och du kan plocka alla tranbär som du inte hann med på hösten. I Sydsverige börjar honungsbären mogna i under första veckan av juni. Vid midsommar börjar smultron och jordgubbar mogna och sedan kommer alla andra bär succesivt tills det blir frost. Rönnbär och tranbär skördar du efter några frostnätter. Egna äpplen kan du äta till långt in på våren om du har en bra källare och odlar rätt sorter.
  För att vara säker på att få en skörd så är det bra att sätta många olika sorter av varje art. Även under ett år med missväxt så är det alltid någon sort som lyckas.

  Frukt och bär är ett gott och nyttigt tillskott till hushållet. Genom att frysa, torka, sylta, safta och göra vin så har man glädje av sin frukt- och bärträdgård året runt.

  Många bär och frukter är dåligt testade runt om i Sverige. Det vore därför mycket bra om du berättar om dina erfarenheter. Det är lika viktigt att få läsa om ett misslyckande som att läsa om ett lyckat försök. Vill du inte skriva direkt i handboken så lägg till en kommentar.

  Fruktträd är en långsiktig investering och det tar ofta flera år innan första skörden. Därför är träd och häckar det första du ska titta på när du anlägger en ny trädgård. Frestas inte att försöka få frukt första åren - det tar mycket energi från trädet som det behöver bättre för att rota sig och växa till. Ta bort blomknopparna så tidigt som möjligt och på ett träd köpt från en plantskola bör du vänta 2-3 år innan du låter en eller två blommor vara för att sätta frukt.

  Se även sidan om bär och bärbuskar från Fobo under odlingens grunder.

  Se även sidan om druvor från Fobo under odlingens grunder.

  Undersidor:


  Alternativ.nu | Om handboken | Support