Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Rosenkvitten

    Innehållsförteckning
    1. 1. Chaenomeles japonica
      1. 1.1.  
      2. 1.2.  
      3. 1.3.  
      4. 1.4.  
      5. 1.5.  
      6. 1.6.  
      7. 1.7.  
      8. 1.8. Odling
      9. 1.9. Förökning
      10. 1.10.  
      11. 1.11. Användning
        1. 1.11.1.  
        2. 1.11.2.  
        3. 1.11.3.  
        4. 1.11.4. Recept på kvittensirap
      12. 1.12.  
      13. 1.13.  
      14. 1.14.  
      15. 1.15.  
      16. 1.16.  
      17. 1.17. Sorter
        1. 1.17.1. Cido
        2. 1.17.2. Sirius
        3. 1.17.3. Venus
      18. 1.18. Källor

    Chaenomeles japonica

    Familjen Rosaceae

     

    Rosenkvitten 1.jpgRosenkvitten härstammar från Japan. Det är en tornig buske som kan bli ca en meter hög. Blommorna är orange eller rosa - röda. Blomningen sker tidigt på våren så det finns en viss risk för frostskador. Den mogna frukten är gul med en stark, tilltalande doft. Rosenkvitten är normalt självsteril.

    De plantor som säljs i plantskolorna är oftast hybrider mellan C. japonica och C. speciosa.

    Rosenkvitten 2.jpg

     

     

     

     

     

     

     

    Odling

    Sätt plantorna på ett soligt ställe men undvik frostfickor. Jorden bör vara mineraljord med lite lera och organiskt material. PH ska vara under 6. Plantera helst på våren. Avståndet mellan plantorna i raden bör vara 60 - 90 cm och 2,5 - 3 meter mellan raderna. Det är svårt att rensa i en odling av rosenkvitten så någon form av marktäckning är lämpligt. För att få en bra skörd så gödslas odlingen årligen med ca 100 kg kväve, 15 kg fosfor och 140 kg kalium per hektar även dolomitkalk kan behöva tillföras.

    Förökning

    Örtartade sticklingar i juni -  juli. Sticklingarna bör vara minst 20 cm långa. Vedartade sticklingar behandlade med IBA. Såra inte sticklingarna. Rotsticklingar. Gräv upp rotskott.

     

    Rosenkvitten 3.jpgAnvändning

    Frukten blir aldrig mjuk så den måste tillagas för att vara ätbar. Den innehåller ganska mycket pektin vilket gör frukten lämplig till marmelad, sylt och mos. Den speciella smaken gör att rosenkvitten med fördel kan användas som inblandning i äppelmos. Kvittensirap är mycket gott tillsammans med vaniljglass. Många uppskattar kvittensirap utspädd med lämplig alkoholhaltig vätska men den är även användbar till alkoholfria drinkar eller som smaksättning av efterrätter.

    Rosenkvitten 4.jpg

     

     

     

    Recept på kvittensirap

    Skiva mogna kvittenfrukter i en centimeter tjocka skivor. Ta ev bort de mesta kärnorna. Häll på lika mycket socker som du har kvitten. Ställ in i kylskåpet. Vänta en eller två dagar. Sila bort fruktköttet. Sockret har dragit ut vätskan och smaken ur frukten. Du har nu en söt, aromatisk vätska som är mycket användbar.

     

     

     

     

     

    Sorter

    Vill du börja odla rosenkvitten i större skala så kan det vara idé att kontakta Kimmo Rumpunen på Balsgård. Det finns tre utvalda kloner för kommersiell odling klara på Balsgård. De två låga sorterna är tidiga och går troligen att odla i stora delar av Sverige. Den tredje sorten är hög och kraftigväxande men senmognande. Dessa sorter finns ännu inte på den öppna marknaden.

    Cido

    Lettisk sort som blir upp till 1 meter. Nästan taggfri. Odlas kommersiellt i Europa.

    Sirius

    Finsk sort med röda blommor. Delvis självfertil.

    Venus

    Finsk taggfri sort som blir 40 cm hög.

     

    Källor

    Kimmo Rumpunen ( Editor ):  Japanese Quince

    Leif Blomqvist: Trädgårdens bär

    Christopher Brickell ( Editor ) : A - Z Encyclopedia of Garden Plants


    Alternativ.nu | Om handboken | Support