FikonInnehållsförteckning
Ficus caricaFikon blir på sydliga breddgrader ett upp till 15 meter högt lövfällande träd. I Sverige får du knappast mer än en buske. Fikon kan odlas på friland i soliga, skyddade lägen i zon 1 men även där får man räkna med att den bara ger frukt efter milda vintrar. Hårda vintrar dör ofta grenverket så man måste klippa ned den. Roten överlever dock så det kommer nya skott som kan bära frukt nästa år. Så här på gränsen till fikonets härdighet kan en del sorter kräva två sommrar för att frukten ska mogna - det gäller då att vintern emellan inte blir för hård för då fryser de omogna karten bort. FörökningAtt föröka fikon är mycket enkelt, Ta en 10-15 cm lång grenbit, stick ned den i en kruka med plantjord (med ett dräneringslager i botten), vattna lite och vänta. Eventuellt kan du trä en genomskinlig plastpåsen med lufthål över krukan. Det kan ta några månader innan den sätter blad. Förvara den svalt över vintern och plantera ut den nästa vår. Användning och SkördFikon måste skördas när precis när de mognar. De ska då hänga ned, ha mjuknat något och fått skrynkligt skal, eventuellt kan man ana en droppe saft i fikonets "öga". HistoriaVilda fikon växer i mellan östra medelhavsområdet och nordvästra Indien. Troligen kultiverades de först av Assyrierna för ca; 5000 år sedan och det finns avbildade i 4000 år gamla egyptiska gravar. Fikon omnäms ofta i bibeln och Adam och Evas berömda blad var från fikon. I dagsläget kan de dock inte rekomenderas för klädesbruk.
SorterSom med alla gamla kulturväxter finns det ett stort antal sorter som för ficus caricia delas upp i tre grupper. Adriafikongruppen som är partenokarpa och alltså bildar frukt utan pollinering och befruktning. Smyrnafikongruppen anses ofta vara den godaste men den kan inte odlas i Sverige då de kräver pollinering med fikonsteklar (Blastophaga psenes) och en speciell pollineringssort (getfikon, F. carica var. caprificus). Dessutom finns San-pedrofikongruppen som sätter en vårskörd utan befruktning men sedan kräver pollinering för huvudskörden. Alla fikon som odlas i Sverige är adriafikon. Brown Turkey En bra och lättskött sort, är också ganska köldtålig ca -15c/-17c efter att den är etablerad. Får bruna medelstora frukter med sött brunrött fruktkött. Bra för både krukodling och frilandsodling. Précoce de Dalmatie
Adriafikon Sari-Lob(även kallad "Lob Injir" eller "Calimyrna") Vaxgul sort, har odlats i över 2000 år i Turkiet. Smyrna typ. Dottato(även kallad Kadota) gröngula små fikon som är söta. Köldkänslig och värme krävande. Adriafikon. Verdone(White adriatic) Adriasort vanlig i England där den introducerades 1727 Franciscana(Black Mission) Ursprungligen spansk sort som fördes till Mexico och Chile mycket tidigt efter Columbus. Idag vanlig i Kalifornien.
Under 1900-talet har fikonförädling mest skett i USA där flera nya sorter uppkommit. Även korsningar har förekommit och gett uphov till mycket olika fikontyper. ConadriaAdriasort lämplig för torkning
|
|