- 1. Blåbärstry
- 1.1. Bärtry
- 1.1.1.1. Lonicera caerulea v. kamtschatica
- 1.1.2. Odling
- 1.1.3. Förökning
- 1.1.4. Skörd
- 1.1.5. Användning
- 1.1.6. Sorter
- 1.1.6.1. Alaska
- 1.1.6.2. Amfora
- 1.1.6.3. Amur
- 1.1.6.4. Anja
- 1.1.6.5. Atut Berry Smart Blue
- 1.1.6.6. Blue Forest
- 1.1.6.7. Blue Velvet
- 1.1.6.8. Blue Moon
- 1.1.6.9. Borealis
- 1.1.6.10. Duet
- 1.1.6.11. Fialka
- 1.1.6.12. Fianit
- 1.1.6.13. Gerda
- 1.1.6.14. Goluboye Vereteno
- 1.1.6.15. Honeybee
- 1.1.6.16. Kamtchadalka
- 1.1.6.17. Lakomka Leningrads Jätte, Leningradskij Welikan
- 1.1.6.18. Lenita
- 1.1.6.19. Maistar
- 1.1.6.20. Morena
- 1.1.6.21. Nimfa
- 1.1.6.22. Sinyaya Ptitsin, Blue Bird
- 1.1.6.23. Tomitchka
- 1.1.6.24. Tundra
- 1.1.6.25. Start
- 1.1.6.26. Viola
- 1.1.6.27. Wojtek
- 1.1.6.28. Wolschebniza
- 1.1.6.29. Zolushka
- 1.1.7. Läs mer
- 1.1. Bärtry
HonungsbärInnehållsförteckning
BlåbärstryBärtryLonicera caerulea v. kamtschaticaHonungsbär är ett handelsnamn på sorter av bärtry som odlas för bärets skull och får inte förväxlas med det äkta honungsbäret, Melicoccus bijugatus, som är ett tropiskt fruktträd från västindien. OdlingHonungsbär tycks trivas i de flesta jordar. Försök har visat att växer bra i ren, okalkad torv med ett pH på 4,5 men även i lerjord med ett pH på 7. Som de flesta bär måste busken stå soligt för att ge en god skörd. Gödsling kan ske med organiskt gödsel eller konstgödsel. Buskarna planteras något djupare än de stått tidigare. Avståndet mellan plantorna bör vara ca 1,5 m. Man behöver inte bekymra sig om beskärning de första 5-6 åren sedan kan man ta bort de äldsta grenarna. Honungsbär är friska och angrips sällan av sjukdomar. FörökningHonungsbär är lätta att föröka med örtartade sticklingar på våren. Avläggning fungerar också utmärkt. Så fröna när bären är mogna. De nya plantorna kommer snabbt upp och klarar vintern helt utmärkt. SkördBären lossnar lätt från busken när de är mogna därför kan man skaka grenarna så att bären faller. En idé från Kanada är att använda ett uppochnervänt paraply under grenen och sedan skaka. Det är viktigt att inte vänta alltför länge med att skörda för då kan bären redan fallit av. AnvändningBären kan användas till sylt, juice, saft, gelé och vin. SorterAlaskaAmforaAmurAnjaEn relatívt ny sort från Balsgård. Anja är utvald för sitt växtsätt och inte för bärproduktion. Atut
|
|