Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Persika

  Innehållsförteckning
  Inga stycken

  Prunus persica

   

  Det går att odla persika utomhus i södra Sverige. Upp till zon 4 kan gå bra. På andra ställen kan det fungera genom att man planterar sin persika vid en vägg eller annat skyddat läge och ännu längre norrut i ett växthus. Våren är största problemet när det gäller persikoträd. De blommar tidigt (början och mitten av april) och om det blir några frostnätter finns risken att alla blommor fryser bort. Detta kan man förebygga genom att täcka med fiberduk för att på så sätt skydda blommorna mot frost. 

   

  Plantering, plantera gärna persikoträd på våren. Då har trädet hela sommaren på sig att etablera sig. Om du planterar på hösten så låt bli att vattna så det inte blir en frusen isklump av roten. Vattna istället ordentligt våren efter. Gräv en ordentlig grop åt trädet både på djup och bredd och blanda jorden med bra planteringsjord och eller kompost. Platsen ska vara väldränerad. Det får inte bli vatten stående. Trädet vill stå lika djupt som det gjorde i krukan eller någon cm djupare. Ta bort allt gräs och ogräs runt trädet så att det slipper konkurrera om vattnet. Om det är en torr sommar är det extra noga att hjälpa till med vattning av trädet. Året efter plantering är det bra att lägga välbränd kompost eller gödsel runt trädet. Glöm inte stödstolpe och gnagskydd. Söder- eller västerläge som inte är blåsigt är bra platser. I södersol kan trädet i och för sig sätta igång att blomma lite tidigt men, samtidigt trivs persika i ett soligt läge.

   

  Pollinering, hjälp gärna trädet med pollineringen när det blommar. Eftersom persika blommar så tidigt kan det vara bra att hjälpa till med pollineringen. Persika är självfertilt och det behövs alltså bara ett träd. Ta en mjuk pensel och dutta försiktigt på en blomma och fortsätt till nästa blomma och nästa. 

   

  Beskärning, persikoträd beskärs i JASmånaderna. Det blommar på den ny ved, tvärtemot t ex äppelträd som blommar på gammal ved.

   

  Sorter, lämpliga sorter för oss här i Sverige och som är lätta att få tag på här är bl a Frost som ska tåla upp till zon 3 och Riga, en lettisk sort som ska tåla upp till zon 4.

  118_1859.jpg

   

  Undersidor:


  Alternativ.nu | Om handboken | Support