Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Rönn

  Rönnbär 1.jpg

  Sorbus aucuparia

  Familjen Rosaceae

  Rönnen är ett vanligt träd i Sverige. Det blir 3 - 15 m högt. Bären är vanligen röda. Släktet sorbus innehåller ca 100 olika arter av rönn och oxel. Variationen av rönnar som odlas är stor. En vanlig, liten sort är S. reducta som blir ca en meter hög och breder ut sig med underjordiska skott. Bärfärgen bland odlade rönnar varierar mycket. Utöver den vanliga röda färgen finns det vita, gula och rosa bär.

  Odling

  Rönnen trivs bäst i ett soligt läge. Den växer helst i jord som har ett neutralt till lågt pH. Rönnen är ett bra träd att samplantera med växter som behöver lite skugga då rötterna inte kväver andra växter.

  Förökning

  Så fröna färska och låt sålådan stå ute över vintern. Tänk på att skydda fröna från möss och sorkar. Sorter ympas på fröplantor.

  Rönnbär 2.jpg

  Användning

  Bären kan användas till sylt, marmelad  och gelé. Råa bär kan ge magbesvär så ät inte för mycket. Fröna och bladen innehåller cyanider. Lite cyanid anses ofta vara nyttigt men stora mängder är mycket skadligt.

   

   

   

  Sorter och arter

  S. aucuparia

  Fructu Luteo

  Gula bär

  Edulis

  I gamla kokböcker står det ibland att man ska använda sötrönn. Då avses troligen Edulis. Den har större bär än den vilda rönnen och smaken är mindre besk. Edulis är vanlig i svenska plantskolor. En bra sort som man bör plantera om man gillar rönnbärsgelé.

  Rosina

  En tysk sort som är gammal i odling. Förr användes de torkade bären istället för russin.  Bäret innehåller 80 - 150 mg C-vitamin per 100 gram bär. Rosina är inte så vanlig i svenska plantskolor men lätt att köpa från Tyskland.

  Rossica Major

  Rysk sort som blir 6 - 10 meter hög.  Bären kan bli upp till 15 mm stora.

  S. domestica

  En mycket storfruktig rönn som anses ha en mycket god smak. Härdigheten i Sverige är oklar men troligen är den bara härdig i zon 1. Bären ska lagras länge så att de nästan är ruttna, då är de som godast.

  Ullungrönn

  En rönn som Tor Nitzelius hittat på den koreanska ön Ullung. En klon säljs i Sverige under namnet Dodong. Bären är röda och päronformade. Trädet är friskare och vackrare än vanlig rönn. Det har gjort att den blivit vanlig i offentliga planteringar. Bären är utomordentliga hushållsbär. En rönn som verkligen kan rekommenderas.

   

  Källor

  www.pfaf.org

  Christopher Brickell ( Editor ): The A - Z Plant Directory

  Rönnbärshalsband.jpg


  Alternativ.nu | Om handboken | Support