Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Fjordhästen

    Innehållsförteckning
    Inga stycken

    Fjordhäst

    Historia

    Fjordhästen är en av de äldsta hästraserna i Europa. Den har traditionellt använts som jord och skogshäst, att bära packning och dra vagn.

    Fjorhästen har varit en mycket eftertraktad småbrukshäst såväl i sitt hemland Norge och i många andra länder i Europa.

    Då den ursprungligen främst funnits i de norska fjord- och fjällbygderna har de naturliga förhållandena i stor utsträckning förhindrat inkorsning av andra raser.

     

    När efterfrågan på småbrukshästar avtagit har fjordhästen visat sig vara användbar till det mesta. Den används inom skogsbruket, jordbruket, som körhäst, ridskolehäst, till dressyr, hoppning, familjehäst, galopptävlingar och jaktritter.

    Fjordhästen är en smidig samarbetsvillig och allsidig häst med utpräglat terrängsinne, den är även en tålig ungdomshäst som gillar att hänga med på det mesta.

     

    Fjordhästen är en mycket allsidig häst som genom sin sammarbetsvillighet fungerar bra till det mesta.

    Från att tidigare ha varit en mycket efterfrågad småbrukarhäst i sitt hemland Norge, liksom i många andra länder i Europa, har man i fjordhästen funnit en samarbetsvillig och allsidig familjehäst. Målsättningen bör vara att fjordhästen både skall kunna användas inom sina traditionella områden i jord och skog och dessutom även kunna tillfredsställa de växande kraven på en allsidig användbar familjehäst. Därför vill man att den dels skall vara en smidig körhäst, dels en häst för ridning i skog och mark (fjordhästen har av naturen ett utpräglat terrängsinne) samt dessutom en tålig ungdomshäst lämpad för lätta tävlingar i hoppning, körning och dressyr.

     

    Fjordhästens avelsmål

    Vår avelsmålssättning är att med rasbeskrivningen som grund och i nära samarbete med riksföreningarna i Norge och i andra länder ta vara på och förbättra fjordhästens många goda egenskaper. Dessa är ett utpräglat gott lynne, energi, samarbetsvilja, härdighet, lättföddhet, god fruktsamhet, god hållbarhet och en sund konstitution. Avelsurvalet bör därför inriktas på en rörlig häst med harmonisk byggnad där ett oeftergivligt krav är att bevara den gamla norska fjordhästtypen, på norska uttryckt "fjordhestpreg".

     

    Rasbeskrivning

    Exteriör

    Huvudet ska vara för rasen typiskt, det vill säga litet och markerat, med platt och bred panna, kort och gärna lite konkav nosrygg, stora uttrycksfulla ögon och korta lite lågt ansatta öron. Huvudet ska vara väl ansatt på halsen.

     

    Man bör eftersträva en smidig hals med god resning. Den får inte vara för kraftig eller för lågt ansatt. Underhals eller späcknacke är inte önskvärt. Manken är ofta låg och rund men man eftersträvar att få den väl markerad. Bogen önskas lagom liggande och med god muskulatur, då detta ger ett gott selläge.

    Ryggen skall vara medellång, med god muskulatur och en stark länd.

    Bröstet skall vara djupt och rymligt. Bålen skall vara väl sluten.

    Korset skall vara långt och svagt sluttande, avrundat och med tillräcklig bredd.

    Svansen skall vara väl ansatt.

    Benen skall vara torra med väl markerade ledgångar och grova senor. Underarm och skank skall vara väl muskelsatta och skenan kort och bred.

     

    Man eftersträvar harmoni mellan ben och kroppsbyggnad i övrigt.

     

    Hovarna skall vara medelstora, runda, starka och med en god hornkvalitet.

     

    Rörelser

    Rörelserna skall vara korrekta och vägvinnande med en god hasaktion.

     

    Övrigt

    Storleken på hästen bör vara sådan att den blir allsidigt användbar till arbetskörning, nöjes- och tävlingskörning samt ridning. Minimi- eller maximimått kan därför inte fastställas.

    Karakteristiskt för rasen är klippt upprättstående man, och lång pannlugg och svans som består av rakt tagel.

     

    Fakta är hämtad från www.fjordhastforeningen.se

    Vill du läsa mer om Fjordingen rekomenderar jag ett besök Svenska Fjordhästföreningens hemsida.


    Alternativ.nu | Om handboken | Support