Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Hönssjukdomar

    Innehållsförteckning
    För att återgå, måste du jämföra versionen du önskar återgå till med den nuvarande versionen genom att välja båda från versionsarkivet.

    Kombinerad revisionsjämförelse

    Jämför version modifierad 14:17, 19 Jun 2014 av Jannica Johansson? med version modifierad 15:17, 19 Jun 2014 av Jannica Johansson?.

    ...

    Koccidier är encelliga parasiter som orsakar sjukdomen koccidios, en tarminflammationtarminflammton som ger lös och ibland blodig avföring. Det finns olika arter, men de som angriper höns hör till släktet Eimeria som, främst hos kycklingar, kan ge allvarliga symptom och även dödsfall. Kycklingar som går i en naturlig flock, dvs. höns av blandade åldrar (ofta hobbybesättning), får naturlig immunitet.

    ...

    Koccidier är encelliga, mikroskopiska parasiter som inte syns med blotta ögat. Livscykeln är omkring 1 vecka, beroende på hur gynnsamma förhållandena är. Hönsen får via mun (näbb) i sig sporulerade oocystor (koccidieägg) som tar sig in i tamslemhinnans celler där de förökar sig genom delningar och slutligen med en sexuell fas. Det tar mellan 4-7 dagar för ett ägg att utvecklas till en vuxen individ och få ut nya ägg med avföringen. En enda oocysta kan ge tusentals nya oocystor.   För att en oocysta ska kunna infektera en ny individ måste den först genomgå en utvecklingsfas i sin omgivning; s.k. att sporulera. I en gynnsam miljö med fukt, värme (20-30 grader) och syre kan en oocysta sporulera inom 1-3 dygn. Sedan sluts cirkelnsköter allt sig själv  när hönsen pickar i omgivningen och får i sig de sporulerade oocystorna, redo att infektera.

    ...

    En infektion med litet antal koccidier ger mycket lindriga symptom och en kraftig sådan ger sjukdomen koccidios. Älde höns får ofta lindriga symptom medan unga är desto mer utsatta. De  magrar av, blir uttorkade, får nedsatt tillväxt, försämrat näringsupptag och kan dö. Avföringen blir lös och - beroende på art - även blodig. Tarmskador och blodbrist uppkommer då parasiterna tar sig in i och förökar sig i tarmslemhinnan och det gör det lättare för bakterier och andra smittämnen att infektera. När tarmslemhinnan ständigt är utsatt för parasiter och smittämnen blir den inflammerad. I allvarliga fall kan det bli ett väldigt lidande för djuren och avlivning är att föredra.försämratnäringsupptag, nedsatt tillväxt och magrar

    ...

    Bekämpning

    Kycklingar i hobbybesättningar behöver ej behandlas eftersom de erhåller ett naturligt skydd. Kycklingar i kommersiella flockar (där åldrarna är inte är bandade) brukar ofta behandlas i förebyggande syfte såväl som när sjukdom bryter ut. Som förebyggande åtgärd går det att ge kycklingarna ett s.k. levande vaccin (innehåller mikroorganismer) i dricksvattnet. När sjukdom bryter ut kan ett s.k. levande vaccin (innehåller mikroorganismer) i dricksvattnet eller sulfatpreparatet Esbetre ges, men då max 3 dagar i följd annars kan djuren bli förgiftade. Båda läkemedlen skrivs ut av en veterinäravsnabbt.

    ...

    För att verkligen förebygga koccidier i omgivningen ska det vara rent, torrt och svalt. Parsiternas livscykel är ungefär 1 vecka lång, och då kan ströbädden bytas ut med det mellanrummet så att parasiterna inte får något fäste där. Dock kan det vara svårare att kontrollera intaget av koccidieägg utomhus.

    ...

    Version från 14:17, 19 Jun 2014

    Denna revision modifierad av Jannica Johansson? (Bannlys)

    ...

    Koccidier är encelliga parasiter som orsakar sjukdomen koccidios, en tarminflammton som ger lös och ibland blodig avföring. Det finns olika arter, men de som angriper höns hör till släktet Eimeria som, främst hos kycklingar, kan ge allvarliga symptom och även dödsfall. Kycklingar som går i en naturlig flock, dvs. höns av blandade åldrar (ofta hobbybesättning), får naturlig immunitet.

    ...

    För att en oocysta ska kunna infektera en ny individ måste den först genomgå en utvecklingsfas i sin omgivning; s.k. att sporulera. I en gynnsam miljö med fukt, värme (20-30 grader) och syre kan en oocysta sporulera inom 1-3 dygn. Sedan sköter allt sig själv när hönsen pickar i omgivningen och får i sig de sporulerade oocystorna.

    ...

    En infektion med litet antal koccidier ger mycket lindriga symptom och en kraftig sådan ger sjukdomen koccidios. Älde höns får ofta lindriga symptom medan unga är desto mer utsatta. De blir uttorkade, får försämrat näringsupptag, nedsatt tillväxt och magrar av snabbt.

    ...

    Version från och med 15:17, 19 Jun 2014

    Denna revision modifierad av Jannica Johansson? (Bannlys)

    ...

    Koccidier är encelliga parasiter som orsakar sjukdomen koccidios, en tarminflammation som ger lös och ibland blodig avföring. Det finns olika arter, men de som angriper höns hör till släktet Eimeria som, främst hos kycklingar, kan ge allvarliga symptom och även dödsfall. Kycklingar som går i en naturlig flock, dvs. höns av blandade åldrar (ofta hobbybesättning), får naturlig immunitet.

    ...

    Koccidier är encelliga, mikroskopiska parasiter som inte syns med blotta ögat. Livscykeln är omkring 1 vecka, beroende på hur gynnsamma förhållandena är. Hönsen får via mun (näbb) i sig sporulerade oocystor (koccidieägg) som tar sig in i tamslemhinnans celler där de förökar sig genom delningar och slutligen med en sexuell fas. Det tar mellan 4-7 dagar för ett ägg att utvecklas till en vuxen individ och få ut nya ägg med avföringen. En enda oocysta kan ge tusentals nya oocystor. För att en oocysta ska kunna infektera en ny individ måste den först genomgå en utvecklingsfas i sin omgivning; s.k. att sporulera. I en gynnsam miljö med fukt, värme (20-30 grader) och syre kan en oocysta sporulera inom 1-3 dygn. Sedansluts cirkeln när hönsen pickar i omgivningen och får i sig de sporulerade oocystorna, redo att infektera.

    ...

    En infektion med litet antal koccidier ger mycket lindriga symptom och en kraftig sådan ger sjukdomen koccidios. Älde höns får ofta lindriga symptom medan unga är desto mer utsatta. De magrar av, blir uttorkade, får nedsatt tillväxt, försämrat näringsupptag och kan dö. Avföringen blir lös och - beroende på art - även blodig. Tarmskador och blodbrist uppkommer då parasiterna tar sig in i och förökar sig i tarmslemhinnan och det gör det lättare för bakterier och andra smittämnen att infektera. När tarmslemhinnan ständigt är utsatt för parasiter och smittämnen blir den inflammerad. I allvarliga fall kan det bli ett väldigt lidande för djuren och avlivning är att föredra.

    ...

    Bekämpning

    Kycklingar i hobbybesättningar behöver ej behandlas eftersom de erhåller ett naturligt skydd. Kycklingar i kommersiella flockar (där åldrarna är inte är bandade) brukar ofta behandlas i förebyggande syfte såväl som när sjukdom bryter ut. Som förebyggande åtgärd går det att ge kycklingarna ett s.k. levande vaccin (innehåller mikroorganismer) i dricksvattnet. När sjukdom bryter ut kan ett s.k. levande vaccin (innehåller mikroorganismer) i dricksvattnet eller sulfatpreparatet Esbetre ges, men då max 3 dagar i följd annars kan djuren bli förgiftade. Båda läkemedlen skrivs ut av en veterinär.

    ...

    För att verkligen förebygga koccidier i omgivningen ska det vara rent, torrt och svalt. Parsiternas livscykel är ungefär 1 vecka lång, och då kan ströbädden bytas ut med det mellanrummet så att parasiterna inte får något fäste där. Dock kan det vara svårare att kontrollera intaget av koccidieägg utomhus.

    ...


    Alternativ.nu | Om handboken | Support